Начало » Свят

Южна Африка обмисля вноса на петрол от Русия, което означава победа на Путин. А къде сме ние?

Публикувано от:  на юни 17, 2022Няма коментари

Властите в Южна Африка открито обмислят внос на руски петрол, за да понижат рекордните цени на горивата, което би помогнало на Москва да заобиколи санкциите, наложени от западните сили.

Гведе Манташе, министър на минералите и енергетиката на Южна АфрикаГведе Манташе, министър на минералите и енергетиката на Южна Африка

 

Южна Африка е готова да купува руски петрол.

Гведе Манташе, министърът на минералите и енергетиката на Южна Африка, каза по време на парламентарен дебат в сряда, че е време Южна Африка да се обърне към Русия за горива. Изявлението на Манташе, което беше приветствано с аплодисменти, показва, че Южна Африка е достигнала предела в усилията си за ограничаване на цените на горивата, които продължават да растат, пише Newsweek .

„Трябва да помислим за внос на петрол от Русия на ниска цена“, каза Манташе.

От началото на специалната операция на Русия в Украйна през февруари САЩ наложиха серия от санкции, включително забрана за внос на петрол и други енергийни продукти от Русия. По-късно Европейският съюз постигна споразумение за частична забрана на вноса на руски петрол като част от шестия кръг от санкции. В резултат на това цените на енергията скочиха до небето. Съгласно данните на Statista, средната цена на барел суров петрол се е повишила до 101 долара през април 2022 г., която е с повече от 30 долара по-висока от средната годишна цена през 2021 г.

Министерството на финансите на Южна Африка удължи данъчната ваканция върху горивата и през юни, за да помогне на южноафриканците да се справят с рекордно високите цени, съобщава Independent Online. Празниците ще бъдат намалени наполовина през юли, което ще принуди лидерите да намерят по-дългосрочно решение, продължава изданието.

Мондли Гунгубеле, министър в южноафриканския президентски офис, каза пред репортери миналата седмица, че правителството не изключва варианта със закупуването на петрол от Русия, ако това ще помогне за понижаване на цените на горивата, предаде Fin24.

В изказване в парламента Манташ каза, че санкциите, наложени от САЩ и ЕС, „доведоха до сериозен дисбаланс в търсенето и предлагането“ на петрол. Той предупреди, че нарастващите цени на енергията могат да предизвикат глобална рецесия .

Докато Русия е изправена пред реакцията срещу специалната операция от много европейски страни, африканските страни все още предпочитат да не се карат с Москва. През март Южна Африка се въздържа от гласуване по резолюция на ООН, осъждаща действията на Русия в Украйна.

Други африкански страни продължават да се обръщат към Русия за внос на зърно въпреки санкциите. По-рано през юни Путин приветства сенегалския президент Маки Сол, председател на Африканския съюз, в резиденцията си в Сочи, за да обсъди прекратяването на блокадата въпреки предупрежденията на САЩ.

С покачването на световните цени на петрола Кремъл игнорира санкциите на САЩ и ЕС. По-рано този месец руският външен министър Сергей Лавров каза, че санкциите няма да засегнат бюджета на страната.

Превод: ЕС
Източник: Поглед.инфо
Забранено е копирането на материала

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.