Начало » Свят

В Донецк ще ползват правната норма на Нюрнбергския процес за да съдят военнопрестъпниците

Публикувано от:  на юни 20, 2022Няма коментари

В Донецката народна република (ДНР) ще ползват правната норма на Нюрнбергския процес, като трибунал ще разглежда случаите на обвинени във военни престъпления.

Нюрнбергският процес се използва за основа при подготовката на международния трибунал в Донецката народна република (ДНР), който ще разглежда случаите на обвинени във военни престъпления украински военнослужещи, съобщи пред ТАСС председателката на комитета по наказателно и административно законодателство на ДНР Елена Шишкина.

Бежанци от МаруиполБежанци от Маруипол, спасяващи се от украинската армия

 

„Ярък пример за нас, естествено, е Великата отечествена война и от там – Нюрнбергският процес. По принцип за основа и на комисията по установяване на престъпленията, и на комисията за изчисляване на икономическите загуби, (действащи в ДНР), бяха взети комисиите, действали в СССР по указ на Сталин. Техните документи са залегнали в основата на Нюрнбергския процес. Ние разглеждаме организацията на международния трибунал над (украинските) нацисти по негов пример. Според нас той е много добър, защото дори след повече от 75 години никой не е избегнал наказанието, до последно се откриваха престъпници и се изпълняваха присъди“, каза Шишкина.

Тя отбеляза още, че е бил изучен и опитът на други държави, по-конкретно Руанда.

Властите в Донецк имат намерение до края на лятото да организират няколко междинни трибунала над украински военнослужещи, обвинявани във военни престъпления. Смята се, че пред тях ще бъдат изправени както членове на националистическите украински батальони „Азов“ и „Айдар“, така и военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна.

Както руските власти, така и властите в Донецк смятат бойците от „Азов“ (полк, създаден от украински националисти) като „неонацисти“ и смятат да ги третират като военнопрестъпници, а не като военнопленници.

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц поискаха от руския президент Владимир Путин да ги освободи.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.