Начало » Свят, Финанси

Европа и България са изправени пред тежка икономическа и енергийна зима

Публикувано от:  на юни 16, 2022Няма коментари

Със санкциите, наложени на руския енергиен сектор, Европа попадна на собствената си «противопехотна мина», която подкопава икономическата конкурентоспособност и просперитет на Европа и цената, която Европа ще плати, ще бъде твърде висока. Европа я чака деиндустриализация, висока инфлация и рецесия, а Азия ще увеличи още повече своето предимство пред Европа в икономическо и технологично отношение. Европа и САЩ най-накрая ще разберат, че центърът на света се е изместил в Азия.

Европа и България са изправени пред тежка икономическа и енергийна зимаЕвропа и България са изправени пред тежка икономическа и енергийна зима

 

След началото на руската специална военна операция в Украйна политици от САЩ и Европа твърдяха, че делът на Русия в световната икономика е скромен – 2,84%, че тя е регионална сила със слаба икономика, която изнася само суровини и енергия и в резултат на тежките санкции на колективния Запад икономиката на и скоро ще се срине, доларът ще достигне 200 рубли. Байдън дори каза, че Московската борса, подобно на руската икономика, ще се спука като сапунен балон.

Но времето показа, че те сгрешиха с прогнозите си и че санкциите ги удариха много силно. Санкциите срещу енергийния сектор на Руската федерация оказват изключително негативно влияние върху световната икономика и преди всичко върху икономиките на ЕС и САЩ. САЩ и Европа вече изпитват рекордна инфлация, невиждана от над 40 години, и се вижда на хоризонта икономическата буря, която се задава. Санкциите срещу енергийния сектор в Русия доведоха до по-нататъшно повишаване на цените на петрола и газа, в резултат на което това се отрази на цените на храните и стоките от първа необходимост по целия свят. Разрази се инфлацията,, а глобалната рецесия е на хоризонта.

България също е изправена пред труден период, висока инфлация, рецесия, основният въпрос е – готова ли е тя за това? Страната е напълно зависима от газа и петрола от Русия. И за нея се задава тежка икономическа и енергийна зима. Много експерти смятат, че няма ясна гаранция, че тя ще има достатъчно запаси от газ и петрол за зимния период. Експертите са единодушни, че българите ще бъдат принудени да стягат коланите си заради инфлацията и икономическата криза и ще трябва да търсят начин за алтернативно отопление. Обещанията на Кирил Петков за евтин газ се разбиха при срещата с действителността. България внася скъп втечнен природен газ, въпреки уверенията на премиера, предава БГНЕС. Проверка на медията показва, че цената на втечнения природен газ от САЩ за юни до българската граница е 87,482 долара/мегаватчас или 82,69 евро за мегаватчас. В същото време цената на газа по формулата от договора на „Булгаргаз“ с „Газпром Експорт“ за месец юни 2022 г. е 74,16 евро/мегаватчас. Това означава, че втечненият природен газ пристига в страната с 8,53 евро/мегаватчас по-скъпо или с 11,50% по-скъпо от газа от „Газпром“ за месец юни.

Но САЩ постигнаха своето, това, което се опитват да направят от 2014 г. Те сложиха край на енергийното сътрудничество между Европа и Русия във всички проекти в енергийния сектор. През 2014 г. САЩ сложиха край на газопровода Южен поток, а след 24 февруари 2022 г. и на газопровода Северен поток 2. Санкциите са не само механизъм за ограничаване на Русия, но и инструмент за преразпределение на световния енергиен пазар в полза на големите транснационални компании, предимно от Съединените щати. И цената на всичко това ще плати Европа и европейците, а не САЩ. Както се казва: „Само бизнес, нищо лично“. А санкциите срещу руския енергиен сектор вече показаха своята неефективност, провокирайки покачване на цените на бензина, газа и храните, което доведе до нарастващо недоволство в цяла Европа, а европейците си задават въпроса „Ние ли сме под санкции или Русия!?“

Докато цената на един галон бензин в САЩ поставя нови рекорди, Байдън обвинява Путин за случващото се, както и за рекордната инфлация, наричайки я „инфлацията на Путин“. Но в САЩ малко хора вече вярват на Байдън, а във всички изследвания американците го посочват като най-непопулярния президент в историята на САЩ.

В момента на световния пазар на въглеводороди няма възможности за заместване на петрола и газа от Русия. За реализирането на такъв сценарий ще са необходими 5-7 години. Много европейски анализатори и енергийни експерти смятат, че подобен сценарий е невъзможен и че Европа не може да живее без петрол и газ от Русия. САЩ и ЕС си мислеха, че могат да заменят петрола и газа от Русия с доставки от Близкия изток, предимно от Катар и Саудитска Арабия, както и от Африка – преди всичко Нигерия и Алжир. Катар и Саудитска Арабия имат дългосрочни споразумения с Азия, а Саудитска Арабия вдигна цената на петрола си за Европа. Производството на петрол в Нигерия спадна с 14% на годишна база, както и в Алжир, където производството на нефт и газ спада от години. Вследствие на санкциите и политиката на замяна на петрола и газа от Русия, през цялото това време в тази област ще има турбуленции, засягащи милиарди жители на земята, но колективният Запад не мисли за това.

Като картонена кула се срива европейската и преди всичко германската икономическа  конкурентоспособност, изградена през последните 50 години в резултат на евтиния петрол, газ, метали, минерали от Русия, както и тяхната надеждна доставка. Русия, а в миналото и СССР, се доказаха като партньори, които винаги изпълняват коректно своите задължения от споразуменията, за разлика от колективния Запад. Докато колективният Запад налага санкции срещу Русия, Китай и Индия изкупуват всички количества нефт и газ. В резултат на това Русия бързо изгражда газопроводи и нефтопроводи към Китай и Азия, както и терминали за втечнен природен газ и петрол. С младо и образовано население от 4,7 милиарда, жизнена и иновативна икономика, Азия ще бъде пазар на бъдещето, за разлика от Европа, която е в упадък и в последните мигове на предишната си слава и влияниеи.

Западните и българските политици, които се застъпват за санкции срещу руския енергиен сектор, се държат безотговорно спрямо избирателите си, тъй като ще бъдат засегнати от покачващите се цени на основните продукти, бензина, парното, храните и др. Недоволството расте в Европа и САЩ и много от политиците, които измислиха тези санкции, скоро ще бъдат изпратени на бунището на историята.

Източник: Поглед.инфо
Забранено е копирането на материала

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.