Начало » Свят

Норвежки доклад доказва, че Турция купува петрол от ИДИЛ

Публикувано от:  на декември 21, 2015Няма коментари

Норвежки доклад доказва, че Турция купува петрол от ИДИЛ. На снимката: Цистерни с петрол на ИДИЛ

Норвежки доклад доказва, че Турция купува петрол от ИДИЛ. На снимката: Цистерни с петрол на ИДИЛ

Норвежки доклад доказва, че Турция купува петрол от ИДИЛ, стана достояние на медиите. Изненадващо е и това, че тези данни идват не от Русия, а от Норвегия – страна, която няма как да обявим в съпричастност с Русия. Фактите са си факти, тях никой не може да пренебрегне.

Тази практика се основава на трайно организирания черен пазар, сочи документът.

Терористичната организация „Ислямска държава“ продава петрол на черния пазар на дъмпингови цени, изнасяйки го контрабандно в Турция от Сирия. Това се посочва в поверителен доклад на норвежката компания Рюстад енерджи (Rystad Energy AS), подготвен по поръчка на норвежкото външно министерство, предаде ТАСС. Част от документа бе публикуван на сайта на норвежкия в. „Классекампен“, информират ТАСС и БТА.

Норвежкото външно министерство е потвърдило пред изданието, че отчетът действително е сред аналитичните материали, които ведомството е използвало. Източници от външното министерство на Норвегия подчертаха, че събирането и тълкуването на данните е отговорност само на експертите на Рюстад енерджи.

„Петролът, който ИД доставя на черния пазар, превозвайки го през границата с Турция, се продава на силно занижени цени от 25-45 долара за барел“, се посочва в документа. Към момента, в който той е бил подготвен цените на черното злато са били на равнище 55-60 долара за барел.

Рюстад енерджи не се наема да оценява обемите на петрола, доставян от джихадистите на съучастниците им в Турция. Отбелязва се, че черното злато, което през лятото се е добивало на завзетите от ИД територии в Ирак, се е пласирало предимно вътре в страната и само част от него е била насочва към границите със Сирия и Турция.

„Тази практика се основава на трайно организирания черен пазар за износ през Турция“, се посочва в заключителната част на отчета, цитиран от ТАСС. Много контрабандисти и корумпирани граничари, помагали на Саддам Хюсеин да заобикаля международните санкции, сега съдействат на ИД да изнася петрол и да вкарва пари в брой, се допълва в документа.

Според оценки на Рюстад енерджи запасите на петрол на териториите, които контролира ИД, са до 500 милиона барела. Най-големите залежи са съсредоточени в провинция Дейр аз Зур в източната част на Сирия.

Равнището на добива от находищата под контрола на ИД значително е спаднало, тъй като джихадистката групировка не разполага с достатъчно специалисти и средства, за да поддържа добива на предишното равнище. Норвежките експерти предполагат, че през лятото ИД е добивала не повече от 30 000 барела дневно, а в края на годината, според оценки на британския в. „Файненшъл таймс“, този показател вероятно е спаднал до 20 000.

Външният министър на Норвегия Бьорге Бренде не веднъж е подчертавал значението на борбата срещу контрабандата с петрол. При това той не е уточнявал през кои страни минават маршрутите на контрабандистите, отбелязва ТАСС.

Съветът за сигурност на ООН единодушно прие вчера резолюция 2253, която цели да бъдат увеличени възможностите за изясняване и пресичане на каналите за незаконно финансиране на ИД и други терористични групировки от трафика на петрол и артефакти.

Властите в Турция отричат да има участие в търговията със сирийски и иракски петрол, добиван на територии, завзети от ИД. Те твърдят, че с петролен бизнес могат да се занимават иракските кюрди и Дамаск, посочва ТАСС.

Както споменахме в началото – фактите са си факти. И което е по-интересното – другите страни странно защо мълчат за това. Не се говори, не се коментира. Създава се впечатление, че това се прикрива. А може би и заличават своите следи.

А извода е ясен: Който търгува с терористите от ИДИЛ, значи и ги подкрепя!

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.