Начало » Свят

Обама и Камерън към Путин: Русия да върне войските или я чакат „съществени загуби“

Публикувано от:  на март 3, 2014Няма коментари

Обама и Камерън към Путин: Русия да върне войските или я чакат "съществени загуби"Въпреки законното право на Москва да има военни в региона, тя трябвало да им нареди да се приберат в базите.

Президентът на САЩ Барак Обама и премиерът на Великобритания Дейвид Камерън са предупредили президента на Русия Владимир Путин, че ако руските войски не се върнат в базите си в Крим в следващите няколко часа, Русия ще се изправи пред „съществени загуби”, предава УНИАН. Двамата са заявили, че действията на Русия на територията на Крим са неприемливи.

Освен това, Обама е провел телефонен разговор с Путин, в който се е опитал да го разубеди от плановете да изпрати войски в Украйна. В телефонен разговор с канцлера на Германия Ангела Меркел Омаба е подчертал „пълната незаконност“ на нахлуването на руски воени в Крым, съобщава РБК-Украина.

Великобритания изрази силно безпокойство във връзка с възможността от това Кремъл да изпрати още военнослужещи в Украйна и предупреди президента Владимир Путин, че Русия ще плати голяма цена, ако не смени курса си, предаде Ройтерс.

Британският министър на външните работи Уилям Хейг каза, че руската интервенция в Украйна представлява най-голямата криза в Европа досега от началото на века. Той е заявил, че Русия има законното право да разполага военнослужещи в региона, но Кремъл трябва да им нареди да се завърнат своите бази.

„Очевидно силно се безпокоим относно възможността за допълнителни ходове на Русия в други части на Украйна, но това не означава, че позицията в Крим е стабилна”, каза Хейг и добави: „Руската интервенция причини много напрегната и опасна ситуация.”

Гледните точки на Москва и Пекин за ситуацията в Украйна обаче до голяма степен съвпадат, обявиха от външното министерство на Русия след телефонен разговор между руския външен министър Сергей Лавров и китайския му колега Ван И, предаде ИТАР-ТАСС.

„Ръководителите на външнополитическите ведомства обмениха мнения относно ситуацията в Украйна. Бе отбелязано широко съвпадение на гледните точки на Русия и Китай във връзка със ситуацията в страната и около нея”, подчертаха от министерството.
Двамата министри са се договорили да продължат тесните контакти по тази тема”.

Източник: blitz.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.