Начало » Свят, Финанси

Европа си плати на Русия за спирането на “Северен поток-2”

Публикувано от:  на май 23, 2022Няма коментари

Разговорите за строго ембарго на ЕС върху руските енергийни ресурси все още е просто политически фарс за публичното „токшоу“ по време на заседанията на Европейската комисия. В същото време западни анализатори от “Сити Груп” прогнозират, че тази година Русия ще получи рекордните 100 милиарда долара печалби само от изнесен газ. Работата е там, че цената на естествените изкопаеми горива расте, така че значителното намаляване на износа за страните извън ОНД не се отразява в приходите от доставката на важния енергиен носител. Това съобщава журналистът Винсент Колин в статия за “Ехос”.

Европа си плати на Русия за спирането на “Северен поток-2”Европа си плати на Русия за спирането на “Северен поток-2”

 

 

Както пише анализаторът, европейските страни изпращат всеки ден над 200 милиона долара в руската хазна. Всички средства отиват за “Газпром”, въпреки санкциите, гръмките изявления и обещанията за ембарго. А това означава, че Русия напълно спечели първия кръг от енергийната битка, защото дори и Европа да започне да взема по-малко, Москва пак ще получи огромни печалби поради увеличаването на цената на суровините.

“Предполага се, че приходите на Русия тази година от доставките на газ за Европа ще надхвърлят 100 милиарда, което е почти два пъти повече от миналата година, когато цената на суровините също и без това беше висока”, смята френският журналист.

Той отделно подчертава, че такива рекордни приходи ще бъдат получени само от продажбата на газ и без да се вземат предвид приходите от петрол, въглища и други горива. Повишаващите се цени на суровините компенсират спада на износа на Москва. Брутният валутен оборот остава и дори показва ръст.

“Само със заплахи за налагане на ембарго, но без да предприемат нищо, европейците доказаха, че лидерът на Русия Владимир Путин има надмощие в тази ситуация”, продължава Колин.

Победата на Москва е още по-ценна и показателна, тъй като свръхпечалбите от износа на енергия всъщност са компенсирали изграждането на “Северен поток-2”. След като създадоха изкуствена „буря“ и криза в енергийния сектор, европейците попаднаха в капан: не успяха да пренасочат суровините към украинската Газотранспортна система. В резултат на това те сами платиха за спирането на „Северен поток-2“. В този случай говорим не само за разходите за строителство, но и за печалбата от експлоатацията.

Както и се казва в заглавието на статията, в този случай се оказва, че Европа си плати на Русия за спирането на “Северен поток-2”.

В този случай, от гледна точка на Руската федерация, нищо не се е променило особено след замразяването на „Северен поток-2“. Непряката задача, за която е изграден главният експортен тръбопровод, е изпълнена. Освен може би предоставянето на газ за Европа. Но Брюксел е виновен за това.

Превод: В. Сергеев
Източник: Поглед.инфо
Забранено е копирането на материала

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.