Начало » Новини, Свят

Рогозин: „Сармат“ няма да иска разрешение за прелитане от страхливите българи

Публикувано от:  на юни 6, 2022Няма коментари

„Какво е доброто в „Сармат“ ли? Тя няма да иска разрешение за прелитане от страхливите българи, отмъстителните румънци и черногорците, които предадоха общата ни история. Нито пък от всякаквите там шведи.“

Рогозин: "Сармат" няма да иска разрешение за прелитане от страхливите българи

Това гласи съобщение от шефа на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин в Twitter. Постът е във връзка с новината от вчера, че България, Северна Македония и Черна гора са затворили небето си за самолета на руския министър на външните работи Сергей Лавров, който днес и утре трябваше да посети Сърбия. Обявената визита на руския министър на външните работи Сергей Лавров получи очертанията на политически трилър с елементи на „дипломация под масата“, без никаква вина от страна на официален Белград, писа вчера сръбският в. „Вечерне новости“.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова потвърди, че балканските страни са затворили небето за самолета на Лавров, който трябваше да пристигне в Сърбия на 6 юни. „Тук говорите за отваряне на канали, възползвайте се от възможностите, но само преди час страните около Сърбия затвориха естествения въздушен канал за самолета на Сергей Лавров, който трябваше да отиде в Сърбия. Руската делегация трябваше да проведе разговори в Белград, а държавите от ЕС и НАТО затвориха въздушното пространство. Това е още един затворен канал за комуникация“, каза Захарова.

Фактът, че българските власти не са разрешили на Лавров да прелети, беше потвърден от посланика на Русия в София Елеонора Митрофанова.

„Тези съобщения са верни“, заяви пред Интерфакс високопоставен източник от руското външно министерство.

Запитан дали посещението на Лавров в Сърбия е било отменено поради тази причина, дипломатът отговори: „Нашата дипломация все още не е овладяла способността да се телепортира.“

Колективният отказ на България, Черна гора и Северна Македония да пропуснат самолета на руския външен министър Сергей Лавров е насочен срещу две суверенни европейски държави, необходима е съвместна със Сърбия твърда реакция. Това мнение изрази днес Константин Косачов, зам.-председател на Съвета на федерацията – горната камара на руския парламент, предаде ТАСС.

„Днешният демарш естествено не опира до самолета. Той е насочен срещу Русия като държава и срещу Сърбия като държава. Реакцията, надявам се, ще е съвместна и крайно твърда, във формат не само на дипломатически протести, но и на конкретни, практически ответни действия. Да не вземе да им стане навик“, написа сенаторът в Телеграм.

Той не се съмнява, че колективният отказ на трите страни да пропуснат самолета на Лавров за Сърбия не е тяхно решение, отбелязва агенцията. „С влизането си в НАТО всичките три страни изгубиха суверенитета си сериозно и за дълго, а Евросъюзът за тях, било за членките, било за кандидатките, е само прикритие на това позорно обстоятелство. Става дума за натовски демарш и без САЩ той не би бил възможен. С пряката си намеса в двустранните работи на две суверенни европейски страни, нечленуващи в алианса – Русия и Сърбия, НАТО се опитва да заграби и да си подчини останалата част от Европа. Следва глобализация на алианса към останалия свят, където Китай е стратегическа цел номер две след Русия“, отбелязва московският парламентарист.

Косачов нарича липсата на собствен суверенитет у обединена Европа основен проблем в продължаващото разцепление на онази Европа, която би могла да стане единна и неделима. „Към погребалната бригада в лицето на Великобритания, Полша, трите балтийски страни и Чехия сега се присъединиха България, Черна гора и Северна Македония. Гробари на истинската европейска мечта“, пише руският политик.

Източник: dir.bg
Забранено е копирането на материала

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.