Начало » Новини

Нова Русия и новият свят след Победата

Публикувано от:  на май 10, 2022Няма коментари

Празникът 9 май, Денят на Победата, придобива съвсем ново значение тази година. За първи път от 1945 г. чакаме нова победа – без която самото съществуване на държавата ни ще бъде поставено под въпрос. В същото време една нова победа не отменя великата и не само я потвърждава, тя се превръща в началото на нова ера в живота на нашата страна и на целия свят. И без победа няма да има Русия. Затова е толкова важно да разберем кого и какво трябва да победим – не можем да не победим.

Нова Русия и новият свят след ПобедатаНова Русия и новият свят след Победата

 

Украйна в сегашния си вид е само видимият враг. Но е ясно, че сега ключовият въпрос е военната победа над анти-Русия на бойното поле. Това е безспорен въпрос, но за да постигнем победа възможно най-скоро, трябва да разберем с кого и с какво се борим, кой ни се противопоставя и какво ни пречи.

Колективният Запад, воден от англосаксонските държави (или по-скоро техните елити), несъмнено е нашият основен противник в тази битка и тя няма да свърши, след като оръдията в Украйна замлъкнат. Конфронтацията със Запада прие формата както на прокси война – когато се бият с ръцете на украинци, които ще бъдат все по-напомпани с оръжия – така и на цялостна икономическа и идеологическа война, чиято цел е, както Атлантистите директно обявиха 0 поражение, изолация, отслабване и смяна на властта в Русия. Тоест конфликтът ще доведе до един от двата финала – капитулация на Русия с отстраняването на Путин или тежка криза на Запада, която ще доведе до загуба на контрол от англосаксонците над обединения Запад и разпадането му на поне две части, англосаксонският свят и Европа, с едновременна вътрешна криза в САЩ, ключовата западна сила.

Ясно е, че само вторият вариант е приемлив за нас и има добри обективни предпоставки за това през следващите пет до десет години, но в същото време трябва да се подготвим за продължителна, дълги десетилетия, конфронтация с обединен Запад, ако има такъв и след 2030г. Тоест, трябва да изхождаме от факта, че за да спасим страната, ще трябва да победим Запада – не в Украйна, а в глобална конфронтация. Мащабът на задачата не трябва да е плашещ – да, ние сме несравними по сила със СССР, но глобалното подреждане на силите и най-важното, тенденциите на световното развитие работят срещу Запада, срещу атлантическия проект за световно господство, наречен глобализация

Следователно нашата победа над Запада е необходима не само на нас (въпреки че за нас на практика е въпрос на живот и смърт), но и на абсолютното мнозинство от незападния свят. Да, и много народи от „златния милиард“ с течение на времето ще започнат да разбират по-добре до какво ще доведе победата на англосаксонската „глобализация“, така че те не са еднозначни противници на победата на Русия.

Защото победата на Русия над Запада не означава нито подчинение на Запада пред нас, нито завоюване на Европа от нас – дори и най-упоритите русофоби не вярват в това. Не, нашата победа, както през 1814 и 1945 г., означава премахване на заплахата за Русия от Запада. Но за разлика от тогава, когато целият свят живееше в ерата на западната хегемония (или хегемонията на западните държави, тъй като единният Запад все още не съществуваше), сегашната победа ще бъде още по-голяма по своите последствия, понеже това ще означава края на половин хилядолетие западна хегемония в света. Тоест победата на Русия наистина ще отвори нова глава в историята на човечеството – както се казваше за Октомврийската революция (отношението към която, между другото, също ще се промени у нас и в света след това) .

Какво е победата над Запада? Може да се постигне по три начина.

Първи вариант. Докато Русия от няколко години държи удара от Запада, като същевременно увеличава преориентацията си към Изтока и Юга, цялата световна финансова, търговска и геополитическа система навлиза в етапа на мащабно преструктуриране. В същото време вътре в Запада се засилват както кризисните явления, така и разногласията между англосаксонците и континентална Европа. Вътрешнополитическата криза в САЩ води до това, че отделните щати стават самостоятелни, което рязко намалява глобалните им амбиции. При тези условия Европа получава възможност да се отърве от английското влияние и започва да се превръща в истински немско-френски проект. Конфронтацията с Русия, която е неблагоприятна за ЕС, ще бъде смекчена и ще започне търсенето на начини за възстановяване на разрушените отношения, но вече при абсолютно равни условия. Това е руска победа.

Втори вариант. След като Русия си върне контрола над Украйна, Западът ще консолидира режима на тотална икономическа война с нас завинаги. Новата Берлинска стена разделя Европа и Русия, докато почти всички отношения са разрушени и всичко изглежда като първата половина на 50-те, но в още по-лош вариант, предвид санкциите и опита на Запада да изолира Русия не само от своите, но и също от световните пазари. Тези санкции обаче само ускоряват преструктурирането на международната финансова и търговска система, като приближават ерата на западното господство към края и във финансовия сектор. Русия от няколко години прави завой на Изток и Юг, забравяйки за отношенията със Запада до по-добри времена. И това също е победа за Русия.

Третият вариант е конфронтацията между Русия и Запада в Украйна да се проточи с години и да се пренесе в други части на Европа. Първо в Приднестровието, а след това в балтийските държави (след опит за пълна блокада на Калининград). В същото време не се случва пълномащабна война между НАТО и Русия – Русия не взема балтийските държави за себе си, ограничавайки се до „Сувалкския коридор“ до Калининград по протежение на полско-литовската граница, а Румъния се отказва от плановете си да анексира Приднестровието.

Но след като Европа се запалва Азия – провокациите около Тайван водят до началото на китайско-американски конфликт по море и скъсване на всички отношения между САЩ и Китай. Настъпва бърз колапс на глобалната финансова, търговска и логистична система – светът е разделен на два блока, западен и китайско-руски, конфронтацията между които е в най-добрите традиции на Студената война, в целия свят, но без пряк въоръжен конфликт като Корейската война от 1950-1953 г.

И при този сценарий Русия си възвръща контрола над Украйна, а центърът на тежестта на световната геополитика (и военното напрежение) се премества в Тихоокеанския регион. Западната ера, окончателно изчезва в миналото, а Русия като евразийска сила се превръща в един от центровете на новия, многополюсен свят (защото двуполюсната система ще бъде само в преходен етап).

Сега е излишно да гадаем по кой от тези три пътя ще стигнем до победата, засега всичко се решава преди всичко на бойното поле. И тук първата ни цел е да попречим на Запада да проточи военните действия с години. Украйна, като анти-Русия, трябва да бъде победена възможно най-бързо – въпреки че вече е ясно, че предстоят още няколко етапа на специална операция и всичко ще бъде направено по такъв начин, че да се сведат до минимум загубите на нашите войски и цивилно население на страната.

На тези , които се оплакват, че официалните цели на специалната операция са недостатъчни или неразбираеми, че се водят някакви преговори, можем да напомним, че основната декларирана цел е премахване на заплахата за Русия от западна посока, тоест от Украйна като анти -Русия като атлантическо оръжие. И това е невъзможно не само без смяна на властта, но и без промяна на самия формат на съществуване на държавност в тази част на историческа Русия. Категоричното изключване дори на теоретична възможност за повторна трансформация на Украйна от Малорусия в Анти-Русия е абсолютен приоритет не само за Путин, но и за всеки руски патриот.

В същото време, за да върнем Украйна в семейството на братските славянски народи (както го нарича Лукашенко) или просто в руския свят (ако като Путин се придържаме към триединството на руския народ, състоящ се от великоруси, малоруси и белоруси), ние се нуждаем не само от военна победа и от преструктурирането на сегашната украинска държава. Нуждаем се и от победа над себе си – освен това без нея няма да има нито победа в Украйна, нито победа над Запада.

Защото преходният период, който започна след разпадането на СССР, най-накрая приключи – трябва да се отървем от всички рани и наранявания на този период. Да, през последните години се опитват да ги лекуват, но дойде часът на изпитанията и видяхме толкова корумпирани чиновници и пета колона, омраза и имитация на дейност, официален патриотизъм и прехвърляне на отговорност. Скъпо в най-лошия смисъл – възмездието идва с живота на нашите войници и офицери. Офшорни олигарси и крадливи чиновници, некадърни генерали и страхливи русофоби, „звезди от шоубизнеса“ – сега трябва да се прочистим от всичко това, не само защото е правилно и честно, а защото е въпрос на живот и смърт за Русия като такава. Нуждаем се от победа, но не на всяка цена, а с цената да се отървем от всичко, което е гнило. Сега обаче въпросът за пречистването става основен – без него не можем да победим. Не в Украйна, а в тази битка за Русия, която току-що започна.

Трябва да мобилизираме всичко най-добро, което е в нас и в обществото, всичко най-добро, което е било в нашата история (и в онези модели на социално-икономическата структура, които сме имали), всичко най-добро, което е в националния ни характер. Трябва не само да подкрепяме Владимир Путин, който напълно разбира мащаба на задачите и голяма отговорност не само към народа, но и към предците и потомците, но да бъдем честни един с друг и със себе си, отговорни за нашите дела и думи.

Предстои ни огромна и трудна работа – да създадем модел на структурата на Русия, който не само да издържи на всички изпитания, но и да стане стабилен и успешно да се развива в продължение на много десетилетия напред. Имаме всичко за това: хора, ресурси, световната ситуация (да, въпреки всички санкции) и най-важното – воля и мотивация. Ако руснаците искат да спечелят, ако знаят за какво се борят, няма сила, която да ни спре. И така победата ще бъде наша.

Автор: Петр Акопов
Превод: В. Сергеев
Източник: Поглед.инфо
Забранено е копирането на материала

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.