Начало » Свят

Остават само 15 километра за да се завърши „Северен поток-2“

Публикувано от:  на август 23, 2021Няма коментари

Остават само 15 километра за да се завърши „Северен поток-2“, а играта на нерви не спира. САЩ, Украйна не спират да подливат вода на проекта, налагат непрекъснато санкции.

Но Русия не се интересува от това и ще завърши „Северен поток-2“, а в момента руският кораб „Фортуна“ полага последните километри от тръбопровода „Северен поток-2“ в германски води.

Работата по проекта в датски води вече е приключена, съобщава „Спутник“. Добрите новини са, че „Северен поток-2“ е завършен на 99 процента и вече има насрочена дата за края на строителството: това е 12 септември, информира Блумбърг, цитирайки германските морски власти.

Според канцлера на Германия Ангела Меркел „Северен поток-2“ не е руско-германски проект, а общоевропейски. Тя добави, че е говорила с руските лидери, включително и за постигнатите със САЩ договорености по темата.

Германското правителство многократно е подкрепяло строителството на „Северен поток-2“, но е поставяло като условие запазването на транзитната роля на Украйна.

Руската страна подчертава, че „Северен поток-2“ е търговски проект и се осъществява съвместно с европейски партньори. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази недоумението си от опитите на редица страни да определят съдбата на газопровода с политически мотивирани обстоятелства.

Руският кораб "Фортуна", който строи последните километри от тръбопровода "Северен поток-2" в германски води

Руският кораб „Фортуна“, който строи последните километри от тръбопровода „Северен поток-2“ в германски води. Снимка: korabel.ru

 

А междувременно Сергей Лавров в интервю за унгарския вестник Magyar Nemzet заявява, че твърденията, че изграждането на газопровода „Северен поток-2“ ще увеличи зависимостта на Европа от доставките на руски газ, са неоснователни.

Според него Русия разглежда изграждането на газопровода като изключително взаимноизгоден търговски проект. Лавров нарече неоснователни твърденията, че „Северен поток 2“ ще увеличи зависимостта на Европа от доставките на газ от Руската федерация. По-правилно е да се говори за положителна взаимозависимост – в края на краищата Москва също се интересува европейците да купуват нейните стоки, в случая – енергийни ресурси, каза руският външен министър.

„Губещият“, украинският президент Володимир Зеленски заяви в неделя, след среща с канцлера Ангела Меркел в Киев, че руско-германският газопровод „Северен поток-2“ е опасно геополитическо оръжие на Кремъл, предадоха същия ден световните агенции. Ангела Меркел, която подкрепя проекта, от своя страна изтъкна пред Зеленски, че ако газът действително се използва като геополитическо оръжие, Германия ще подкрепи бъдещи санкции.

Пред унгарското издание Сергей Лавров отбеляза в задочната полемика, че с пускането в експлоатация на „Северен поток-2“ ще бъде осигурена диверсификация на газовите транзитни маршрути, без да се увеличава обема на доставките на газ в момента.

Лавров подчерта, че устойчивите доставки на газ за потребителите от Европа могат да се осъществяват по най-краткия път, което ще доведе до намаляване на „екологичния отпечатък“ от транспортирането му.

Освен това, каза министърът, Русия не отказва да се съобрази със съществуващите споразумения за доставки на газ за Европа – докато транзитните страни в бъдеще ще трябва да се състезават за правото на транзит, а не да се опитват да диктуват своите условия.
Лавров е убеден, че „Северен поток-2“ ще укрепи стратегическата енергийна сигурност на Европа за десетилетия напред, поради което европейските столици, заинтересовани от проекта, твърдо подкрепят завършването на строителството на газопровода.

При разговорите си с президента Владимир Путин в Кремъл в петък, Меркел подчерта, че газопроводът е важен за енергийната сигурност на Европа.

Така, че остава още малко време, за да бъде завършен за да се завърши „Северен поток-2“. Буквално дните са преброени.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.