Начало » Свят

Баранец напомни на „изоставената от НАТО“ Франция за отказа от договора с Руската федерация през 2015 г.

Публикувано от:  на ноември 4, 2021Няма коментари

Франция попадна в същия политически капан като Москва през 2015 г. Така военният наблюдател на Комсомолская правда, полковник в оставка Виктор Баранец, в интервю за iReactor, оцени неуспешната сделка между Париж и Австралия за доставка на атомни подводници на стойност около 66 милиарда долара, информира изданието polit.info..

Виктор БаранецВоенният наблюдател на „Комсомолская правда“ Виктор Баранец

 

Припомняме, през септември Канбера отказа да си сътрудничи с Франция в полза на САЩ и Великобритания. Страните решиха да строят кораби като част от новия тристранен алианс AUKUS.

Анализаторът направи паралел с историята отпреди шест години, когато французите неочаквано прекъснаха доставката на два вече платени хеликоптероносача от клас Мистрал за Русия. Тогава това се превърна в своеобразен протест срещу връщането на Крим към Руската федерация.

Актът за отмъщение обаче се провали и Париж трябваше не само да върне парите за корабите, но и да плати на Москва обезщетение в размер на € 950 млн. Оказа се също, че Руската федерация в този момент не се нуждаеше от „Мистралите” изобщо, а просто са направили „политическо придобиване“, сподели Баранец.

„Ние сме способни да строим и вече строим кораби от този тип. Нашите сили планираха да закупят Мистрал в знак на благодарност към бившия френски президент Никола Саркози. Заради него поръчахме големи десантни кораби. Адмиралите на Руската федерация все още не разбират защо ни бяха нужни от хеликоптероносачи “, казва пенсионираният полковник.

 

Корабът „Гамал Абдел Насър“, клас "Мистрал", който Франция вместо на Русия продаде на Египет.Корабът „Гамал Абдел Насър“, клас „Мистрал“, който Франция вместо на Русия продаде на Египет. Снимка: Уикипедия

 

Но Франция, попаднала в същата ситуация години по-късно, рискува да понесе огромни загуби. Например френското издание La Tribune по-рано изчисли, че на корабостроителницата на Naval Group, която трябваше да строи подводниците за Австралия, ще отнеме няколко години, за да се възстанови от удара. Журналистите вече прогнозираха, че компанията ще съкрати персонала и ще намали производствения капацитет.

„Те се държаха подло с нас и сега получиха тази американска подлост. Това е шамар за Франция и дори президентът на Съединените щати Джо Байдън призна, че САЩ са постъпили недобре. Сега има скандал между партньорите от НАТО “, добави Баранец.

Наблюдателят от Комсомолская правда призова Москва повече да не повтаря грешките от миналото и да не се доверява на Франция, която веднъж вече се е показала като ненадежден партньор.

Съдбата на двата хеликоптероносача, които по в началото носеха руските имена „Севастопол“ и „Владивосток“, беше доста успешна, отбелязва Баранец. Вече пет години корабите служат вярно на египетския флот, въпреки че там са известни под имената „Гамал Абдел Насър“ и „Ануар Садат“.

Корабът „Ануар Садат“, клас Корабът „Ануар Садат“, клас „Мистрал“, който Франция вместо на Русия продаде на Египет. Снимка: Уикипедия

 

През 2018-2019 г. „Мистралите” бяха активно използвани за борба с терористите на Синайския полуостров. И сега военните кораби охраняват морските газови находища.

„След закупуването на „Мистралите” египтяните купиха хеликоптери от нас. След това „Мистралите” станаха сериозно оборудвани и започнаха да бъдат важно оръжие за тяхното морско пространство. Придобиването им укрепи египетските военни сили. Ситуацията в региона не е лесна, защото много от съседните на Египет страни имат свои собствени интереси във водните зони. Кайро има трудни международни отношения с вътрешния кръг от държави и е готов да защитава позициите си от морето “, подчертава Баранец.

Днес хеликоптероносачите изобщо не превозват хеликоптери, а руски зенитно-разчетни системи, комуникационно оборудване и средства за радиолокационна борба руско производство, които бяха инсталирани на корабите по време на тяхното проектиране, но поради разваляне на сделката те бяха премахнати и върнати на Руската федерация. След като Египет придоби „Мистралите”, Москва подари оборудването на Кайро в знак на приятелство между двете страни.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.