Начало » Свят

Военният наблюдател Ходарьонок прогнозира неизбежното поражение на флота на НАТО в Черно море

Публикувано от:  на октомври 28, 2021Няма коментари

Корабите на НАТО ще бъдат разбити в Черно море в случай на въоръжен конфликт с Русия. За това разказа пред информационния портал SM News военният наблюдател, полковник от запаса Михаил Ходарьонок.

Руски черноморски флот. Снимка: УикипедияРуски черноморски флот. Снимка: Уикипедия

 

По-рано бившият главнокомандващ на американската армия в Европа Бен Ходжис призова Вашингтон да използва Черноморския регион за ограничаване на Русия и Иран, както и за защита на собствените си съюзници. А в този регион, според него, е необходимо да се организират още „атаки“ срещу Москва.

Тези думи изненадаха руските военни. Той припомни, че поради малкия размер на акваторията на Черно море предимство във войната ще има не страната, която ще пусне най-голям брой кораби, а страната, която ще надмине противника по авиационно въоръжение. А в небето руските въздушно-космически сили просто нямат конкуренти, каза експертът. Това от своя страна позволява на Руската федерация да доминира в Черно море, на чийто бряг са разположени базите на ВКС.

„И възможностите на авиацията нараснаха: на въоръжение се появиха ефективни противокорабни ракети. ВМС на Русия разполага и с брегови ракетни артилерийски системи, които покриват значителна част от Черно море. Като цяло небето ще изглежда като овча кожа на врага, ако, разбира се, се стигне до въоръжена конфронтация “, обобщи Ходарьонок.

Ясно потвърждение за това беше инцидентът с британския разрушител HMS Defender в края на юни. Той се опита да влезе в териториалните води на Руската федерация и да се приближи до Севастопол, но срещна твърд отпор. И не само от страната на моряците. Руските пилоти успяха да принудят британския кораб да се оттегли, пускайки 250-килограмови фугасни снаряди на самолета по маршрута на кораба.

Самолет Су-57Руският изтребител Су-57. Снимка: Уикипедия

 

Съвсем наскоро – в началото на октомври – в друга част на Русия се случи пореден скандал. Този път американският разрушител Chafee организира провокация в Южнокитайско море край Владивосток. Американският кораб не само посегна на границата на Руската федерация, но и се канеше да вдигне хеликоптер. Руските моряци реагираха светкавично и тръгнаха на таран, за да изгонят натрапниците. И едва когато между корабите останаха по-малко от 60 метра, Chafee се оттегли.


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.