Начало » Свят

Русия предупреди Запада за Арктика: „това е нашата земя, нашата територия”

Публикувано от:  на май 18, 2021Няма коментари

Русия, в лицето на своя външен министър Сергей Лавров предупреди Запада за Арктика: „това е нашата земя, нашата територия”. Лавров обяснява, че Арктика влиза в сферата на влияние на Русия и защити правото на страната да защитава крайбрежната си зона, информира Франс прес и БТА.

Сергей Лавров

„Виждаме критики, че Русия разширява военната си дейност в Арктика. Но на всички отдавна е ясно, че това е нашата земя, нашата територия, ние отговаряме за сигурността на нашето крайбрежие и всичко, което правим там е напълно законно и легитимно“, каза на пресконференция Лавров.

„Когато НАТО се опитва да оправдае настъплението си в Арктика, това не е същата ситуация и имаме въпроси към нашите съседи, като Норвегия, които се опитват да оправдаят настаняването на алианса в Арктика“, каза той.

Тези изказвания бяха направени два дни преди началото на на заседанието на Арктическия съвет, обединяващ Русия, САЩ, Канада, Дания, Швеция, Финландия, Норвегия и Исландия. Постепенно регионът на Арктика привлича все повече погледи на страните и те желаят да го използват в икономически и геополитически план.

На тази среща Сергей Лавров ще се срещне за първи път с американския държавен секретар Антъни Блинкън. Възможно е те да обсъдят евентуална среща на върха между Джо Байдън и Владимир Путин през юни.

За да „се намалят рисковете в сферата на отбраната“, Лавров предлага да бъдат възобновени редовните срещи между началниците на генералните щабовете на страните членки на Арктическия съвет.

Предстои да видим дали Запада, НАТО ще се съобразят с предупреждението на Русия, че „това е нашата земя, нашата територия” или и там ще има ескалация на напрежението.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.