Начало » Новини

Каролев: „Южен Поток“ изглежда като изгоден проект

Публикувано от:  на ноември 5, 2013Няма коментари

Каролев: "Южен Поток" изглежда като изгоден проект„Южен Поток“ изглежда като изгоден проект за България с минимални рискове, като основният проблем е прозрачността, коментира днес във Фейсбук Владимир Каролев.

Малко разум по темата за Южен Поток. Дясното е дясно не само, когато викаш срещу БСП и Русия, без да си прочел достатъчно по темата. А богатите държави и умните бизнесмени разглеждат бизнеса като бизнес, без значение дали партньорите им влагат в него политика или не, защото в крайна сметка е важно в твоя джоб какво влиза и как е защитен твоят интерес, а не какво има в паничката на съседа. Към днешна дата и при съществуващия финансов модел, Южен Поток изглежда като изгоден проект за България с минимални рискове, като основният проблем е прозрачността и недостатъчния ангажимент на политиците от последните две правителства да обясняват на гражданите какво правят, а не да ги поставят пред свършен факт (бил той добър или лош). Което е стара лоша практика на почти всички политици в България, пише икономистът в социалната мрежа.

Миналата седмица, след среща с председателя на управителния съвет на „Газпром“ Алексей Милер, министър-председателят Пламен Орешарски съобщи, че започва строежът на газопровода „Южен поток“ на българска територия. Официалният старт на строителството бе даден от министър Драгомир Стойнев в Гранитната зала на МС и в директно включване от телевизионните екрани бе показано как българските работници, ангажирани от проектна компания „Южен поток“, направиха първата заварка по газопровода.

Министърът на икономиката и енергетиката пое личен ангажимент, че ще настоява договорът за изпълнението на проекта „Южен поток“ на българска територия да бъде публикуван. Така той отговори на поставения в събота от президента Плевнелиев въпрос дали през седмицата е бил подписан договор за изграждането на проекта или друг вид документ и настояването му за прозрачност. Стойнев уточни, че договор не е подписан, защото това ще стане, когато приключи обществената поръчка за избор на изпълнител, която се провежда в момента.

Докато премиерът Пламен Орешарски и енергийният министър Драгомир Стойнев твърдят, че са подписали изключително изгоден договор за построяването на българския участък на газопровода „Южен поток“, президентът Росен Плевнелиев заяви, че не знае дали изобщо има такъв договор.

cross.bg


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.