Начало » Любопитно, Новини

Защо е важно да рециклираме отпадъците си?

Публикувано от:  на август 24, 2017Няма коментари

Норд Холдинг

Рециклирането е един от най-добрите и безопасни начини за преработване на отпадъците, за да се получи отново суровина. То в момента представлява сериозно предизвикателство пред света. Рециклирането съхранява горите, водата, въздуха. Ползите от рециклирането са не само екологически, но и икономически.То не само спестява време и ресурси по произвеждането на нови продукти и дава устойчиво развитие, но и предпазва нашето здраве. Ако искаме да живеем зелено, то качественото преработване на отпадъците трябва да се превърне в наша главна цел.

Знаете ли, че рециклирането води до понижение на потреблението на енергия и суровини  от 70 до 90%. Стъклото, хартията и пластмасата са най-известните рециклируеми отпадъци. С всеки тон рециклирана хартия например, се спасяват 13 дървета, една рециклирана стъклена бутилка е нужна за 4 часа работа на електрическа крушка. Енергията от една рециклирана пластмасова бутилка може да захрани компютър за 25 минути,  а пък един тон рециклирана пластмаса осигурява електричеството на едно българско семейство за две години.

Известната практика по депониране на отпадъците  всъщност крие опасност за природата и здравето ни. Депонирането наистина намалява количеството отпадъци, но от друга страна води до замърсяване на водите, почвите, въздуха и застрашава зони, където живеят застрашени видове.

Отпадъците от метали са много ценен, но и в същото време изчерпаем ресурс. Тяхното рециклиране спомага значително за намаляването на замърсяването на мръсния въздух и спестява важни природни ресурси. Енергията нужна за производство на продукти от рециклирани материали, може да помогне да се намали енергията до 95% , сравнено с производството на същите продукти от нови материали.

Следователно, необходимо е да осъзнаем нашата отговорност за планетата и факта, че са нужни всеобщи усилия за да се намали максимално вредното въздействие не само върху околната среда, но и върху човешкото здраве.

Разделното събиране на отпадъци е знак за добра хигиена, възпитание, култура и чувство за отговорност към околната среда. Промяната зависи само от нас. Ако искаме да съхраним нашата планета Земя, необходимо е всеки от нас да осъзнае своята малка, но значима роля в разрешаването на този глобален проблем. Една мащабна промяна може да се осъществи със серии от малки постижения. Например има неща, които ако всеки от нас се опитва да прави по-често в ежедневието си, може да се допринесе за една по-чиста природа.

Начини как да намалим своите отпадъци:

Изхвърляйте разделно боклука си

Избягвайте употребата на стоки за еднократна употреба, купувайте продукти с по-малки опаковки.

Купувайте по-малко бутилирана вода, като използвате такава от минерални извори

Използвайте торби за пазаруване за многократна употреба, картонени или хартиени вместо найлонови торби

Закупувайте продукти като чай или кафе в големи опаковки, вместо малки, тъй като така ще произвеждате по-малко отпадък

  • Използвайте енергоспестяващи крушки.
  • Купувайте продукти, които се пълнят повторно.
  • Отпечатвайте с принтер само тези листове, които са ви наистина необходими и по възможност печатайте двустранно.
  • Избирайте рециклируеми офис консумативи.
  • Купувайте точно толкова количество храна, колкото ви е необходимо, за да ограничите. до минимум хранителните отпадъци.
  • Избирайте продукти с еко етикети и сертификати.
  • Дарете свои стари дрехи, мебели, предмети.
  • Предайте стара или непотребна електротехника за рециклиране.
  • Компостирайте, ако имате градина.
  • Продайте своите отпадъци от цветни и черни метали за скрап.

Една от фирмите, които предлагат такава опция за рециклиране на скрап е Норд Холдинг. Тази компания се занимава основно със събиране, търговия и обработка на скрап от метални отпадъци. Тя е лидер на пазара на метални отпадъци в България и екипа ѝ е съставен от професионалисти с богат опит в този бранш. Компанията извършва търговия с желязо, неръждаема стомана, мед и медни сплави, алуминий, чугун, никел, месинг, калай, цинк, олово, магнезий и също така събира стари негодни за употреба гуми и автомобили, батерии, акумулатори, отработени масла и опасни отпадъци.


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.