Начало » Здраве, Любопитно

7 начина как да облекчим болките в гърба

Публикувано от:  на август 29, 2017Няма коментари

Лежанки

Здравият гръбнак е гаранция за свобода на движенията. Той изпълнява опорна функция в нашето тяло. Затова е много важно да го поддържаме гъвкав и в добро състояние. Но какво да правим при случай когато болката вече е възникнала.

Съвременният ни начин на живот включва редица дейности, които поставят в риск нашия гръбнак. Прекарването на дълго време в седнало и неподвижно положение или работа, свързана с вдигане на тежки предмети увеличават риска от проблеми с гръбначния стълб.  Специалистите твърдят, че гръбначният дискомфорт е едно от главните оплаквания сред хората между 20 и 40 години.

Можем да получим също проблеми с гръбнака ако например усетим усукване при носене на нещо тежко, управляваме вибриращи машини, претърпим авто-сблъсък или паднем отвисоко. Затова колкото по-навреме вземем мерки за гръбначните болки, толкова по-успешно ще можем да се справим с проблема и ще предотвратим бъдещи по-сериозни нарушения.

Ако нямаме наистина сериозен хроничен проблем или травма на гръбнака, то не e задължително да правим някакви специални упражнения дълго време, да се подлагаме на скъпи терапии или да пием медикаменти, за да поддържаме гръбнака си здрав. Нужно е просто всеки ден да се разтягаме редовно и да правим прости упражнения, за да бъдат мускулите на гърба и корема ни здрави и гъвкави. Укрепването на коремните, бедрените, гръбните и тазовите мускули може да доведе до значително намаляване на симптомите на болка.

Ако правите тези няколко прости неща в ежедневието си, вие ще облекчите болките си в гръбнака и намалявате шанса за получаване на по-сериозни проблеми:

  1. Следете за стойката си

От начина, по който седим, стоим и лежим зависи дали ще се появи болка в гърба ни или не. Неправилното стоене продължително време може да увеличи болката и евентуално да доведе дископатия или дискова херния. Да коректираме стойката си е едно от най-добрите неща, които да направим за гръбнака си.

  1. Правете упражнения за гърба

Можете де се допитате до физиотерапевт за съвет как да поддържате гръбнака си еластичен. Те  биха ни препоръчали и специални упражнения, които да правим вкъщи. Когато увеличим своята физическа издръжливост и гъвкавост,  намаляваме риска от гръбначна болка.

  1. Подбирайте правилните обувки

Винаги внимавайте при избора си на обувки и гледайте те да са ергономични, да са направени от качествени материали и задължително да са удобни. Избягвайте честото носене на висок ток. Дългото носене на неправилни и неудобни обувки увеличава риска от получаване на травма в бъдеще.

  1. Не напълнявайте

Допълнителните килограми със сигурност натоварват опорно-двигателния апарат и в това число и гръбнака. Затова се старайте да поддържате едно нормално тегло.

  1. Спрете пушенето

Това може да звучи доста изненадващо, но  всъщност има доказателства, че тютюнопушенето увеличава риска от остеопороза. То намалява плътността на костното вещество и така води до изтъняване на костите.

  1. Консултирайте се с лекар

При по сериозна хронична болка в гръбнака или кръста е препоръчително да се консултираме с добър ортопед.  Можем да се посъветваме и с физиотерапевт относно това как правилно да се движим, стоим, седим на стол и как да облекчаваме чувството за дискомфорт в гърба или кръста, когато то се появи.

  1. Пробвайте иновативни средства

Знаете ли че има редица методи, които помагат за облекчаването на болките в кръста без лекарства.

В последно време се появиха някои иновативни методи за облекчение на гръбначната болка. Такива са например ортопедичните или магнитни колани за кръст, различни облегалки и др.

Едни от най-ефективните и безопасни методи са например инверсни лежанки от LejankiBG. Те ви позволяват да висите надолу с главата и по този начин доказано се облекчава болката в гръбначния стълб и кръста.  С помощта на такава лежанка само със 7 минути на ден можете да се отървете от болката в гърба и кръста.

Чрез обърнатото положение на тялото се укрепват основните мускули на гърба и се увеличава гъвкавостта.  Също така това устройство облекчава симптомите на дископатията, дисковата херния и стенозата.


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.