Начало » Здраве

Стотици онкоболни с тумор в мозъка останаха без жизнено важно лекарство

Публикувано от:  на октомври 30, 2013 Няма коментари

Стотици онкоболни с тумор в мозъка останаха без жизнено важно лекарствоСтотици онкоболни с тумор в мозъка останаха без жизнено важно лекарство. Последствията от прекъсването на приема на BICNU са трагични.

Стотици онкоболни у нас останаха без жизнено важно за тях лекарство, съобщиха лекари и пациенти. „От месеци в България липсва медикаментът BICNU amp. (carmustine)“, алармира д-р Велко Минчев, началник на отделение „Медицинска онкология“ в „Централ Онко Хоспитал“-Пловдив, първата частна онко болница в страната.

„Медикаментът се прилага за лечение на мозъчни метастази при солидни тумори, 1 път на 6 седмици. Препаратът няма алтернатива“, подчерта лекарят. Д-р Минчев обясни, че от началото на септември наличността му е изчерпана в „Централ Онко Хоспитал“, а онколози от други болници в страната са се оплакали, че го нямат от 5-6 месеца.

Специалистът посочи, че последствията от прекъсването на приема на BICNU са трагични. Състоянието на болния се влошава, заболяването напредва към летален изход. Някои от пациентите си доставят медикамента от Украйна, Германия, Турция. „Но това е рисковано, тъй като BICNU трябва да се пренася и съхранява при специални условия – при температура от 2 до 8 градуса“, предупреждава д-р Минчев. „Проблемът е голям и не знаем към кого да се обърнем, след като медикаментът го няма на пазара“.

До 1 юли 2013 г. правата върху BICNU и разрешението за употреба са били на фирма “Bristol-Myers Squibb”. След това тези права са закупени от компания „Emcure Pharma UK”. Фирмата, която е пълномощник и доставчик за България, пише в официално писмо до болницата от 16.10.2013 г. следното: „През летните месеци се появи дефицит на продукта в световен мащаб, поради проблеми с производството на разтворителя към активното вещество.“

В тази патова ситуация и онколози, и фармацевти, се чудят как и кой може да разреши проблема с липсата на това важно лекарство. Надяват се Министерството на здравеопазването да помогне.

“Страшно е, търсим варианти да купим лекарството, включително от САЩ, където имам близка, но без рецепта не се отпуска. Съпругът ми трябваше да има вливка с този медикамент още в края на септември. Мина месец, а ние не можем да го осигурим. Той премина успешно имунотерапията с ваксина в Белгия, чувства се добре, повлия се от лечението на тумора в мозъка, а сега сме изправени пред нов голям проблем. Вече не знаем на коя институция да се молим, за да се осигури въпросният медикамент”, сподели Ваня Странджалиева от Пловдив.

© blitz.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.