Начало » Свят

Европа трябва да бъде наказана за безумията си: Русия и Африка биха могли да докарат Европа до просешка тояга

Публикувано от:  на септември 5, 2022Няма коментари

Вече всички виждаме какво се случва и все повече надделява мнението, че Европа трябва да бъде наказана за безумията си: Русия и Африка биха могли да докарат Европа до просешка тояга.

Какъв ще бъде светът в близко бъдеще зависи преди всичко от тези, които вземат решения в Русия.

Европа трябва да бъде наказана за безумията си: Русия и Африка биха могли да докарат Европа до просешка тоягаЕвропа трябва да бъде наказана за безумията си: Русия и Африка биха могли да докарат Европа до просешка тояга

 

На 2 септември, в кулоарите на среща на германски консервативни депутати в град Мурнау, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза пред репортери, че Европа трябва да наложи ограничения върху цената на руския тръбопроводен газ: и всичко това, за да попречи на опитите на руския президент Владимир Путин да манипулира енергийния пазар.

На 9 септември енергийните министри на ЕС ще се срещнат, за да обсъдят все по-нарастващите цени на енергията. А на 14 септември фон дер Лайен ще представи идеите на Европейската комисия за спешни мерки за регулиране на тези цени.

Руската федерация реагира незабавно. Дмитрий Медведев, заместник-ръководител на руския Съвет за сигурност, каза: „Дойде моментът ЕС да наложи таван на цените за тръбопроводен газ от Русия“, каза леля фон дер, как беше там, Лайен. Ще стане като с нефта. В Европа просто няма да има руски газ .

Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков каза горе-долу същото: „Ако редица страни въведат „таван“ на цените на петрола, Русия няма да взаимодейства с тях на такива непазарни принципи, енергийните ресурси просто ще отидат в други направления.“ Междувременно руските икономисти многократно заявяваха, че търговията с Европейския съюз трябва да бъде ограничена или изцяло преведена в рубли. Особено когато става въпрос за енергийни ресурси.

Изявлението на еврочиновниците наистина изглежда странно. Това изглежда или като блъф, или като желание да се дестабилизира и без това нестабилната позиция на страните от ЕС. Спомням си Клаус Шваб и компания, които многократно се оплакват от хаоса, който ще доведе до създаването на световно правителство. И какво друго да си помислим при вида на такъв абсурд? Европейските медии описват предстоящата криза, а европейските чиновници правят всичко, за да я задълбочат.

Припомняме, че на 31 август „Газпром“ спря доставките на газ по газопровода „Северен поток“. Това, както обясняват от компанията, е принудена мярка заради необходимостта от профилактика. Работата трябваше да приключи на 2 септември. Въпреки това, ако се установят сериозни проблеми, които изискват ремонт, стартирането на системата ще трябва да бъде отложено.

В същото време в западната преса не спират да се говори за „хуманитарна криза“ и „горивна бедност“. Цените на газа в Европа се покачват от 2020 г. „От април 2020 г. до октомври 2021 г. цената на горивото се е увеличила 13 пъти – от 7 евро на 90 евро за мегаватчас“ (в Европа отчитането е в евро за мегаватчас (€/MWh)). Това се посочва в есенната икономическа прогноза на Европейската комисия за 2021 г.

Европейците очакваха до пролетта на 2022 г. цената да падне до 50 евро. Но стана така, както стана. Цените на газа продължиха да растат и доведоха до поскъпване на електроенергията. Повишаването на цените се отрази както на производството, така и на стандарта на живот на гражданите.

Още преди началото на СВO, Reuters съобщи например за предстоящата „горивна бедност“ в Обединеното кралство. Оказва се, че през 2019 г. 13,4% от британските домакинства са съществували в условията на същата тази горивна бедност. А растящите цени на газа и електричеството ще отприщят същото бедствие върху още милиони домакинства. Предвид увеличението на цените и данъците промените ще бъдат много чувствителни.

Газовите хранилища в ЕС изглежда вече са пълни на 80%. И то предсрочно – Европейската комисия очакваше тази цифра да бъде постигната до 1 ноември. Но експертите казват, че пълното им запълване не означава стабилност през зимата.

Първо, горивото трябва да тече непрекъснато и в определени обеми. И сега, освен спирането на Северен поток, е спрян газопроводът Ямал-Европа и е намален транзитът през Украйна. Второ, проблемът с турбината, която беше на ремонт в Канада, все още не е решен.

Останалите турбини, с изключение на една, са изключени от Газпром, тъй като техният експлоатационен живот е изтекъл и да бъдат изпратени за основен ремонт където и да е, едва ли е възможно. При такива условия напълнените хранилища могат да се изпразнят до средата на отоплителния сезон. И ЕС няма да може да преобърне тази ситуация.

Междувременно британските медии бият тревога. Цял раздел в The Guardian е посветен на кризата и падането на стандарта на живот. Мозъчният тръст Resolution Foundation прогнозира, че покачващите се цени на електроенергията ще тласнат към бедност още 3 милиона британци. Центърът смята, че Обединеното кралство ще се сблъска с най-дълбокия спад на жизнения стандарт от един век.

Доклад, изготвен от професор Майкъл Мармот , директор на Института за справедливост в здравеопазването (IHE) на UCL , предупреждава, че високите цени на горивата и нарастващата бедност ще навредят на здравето на децата и израстването в студени домове ще има „опасни последици“ за множество деца.

Доклад на мозъчния тръст In at the Deep End очертава предстоящата детска бедност в Обединеното кралство, чийто абсолютен процент ще нарасне от 23% през 2021-2022 г. до 31% през 2023–2024 г

Д-р Саймън Лангтън-Хюър прогнозира повишена детска смъртност в Обединеното кралство, свързана със студа у дома. До януари 2023 г. се очаква 2/3 от домакинствата в Обединеното кралство, или 45 милиона души, да бъдат под прага на бедност, което в крайна сметка ще доведе до проблеми в развитието на децата.

В рецензия на Майкъл Мармот и професор Ян Сингх, респираторен специалист, консултант в детската болница Alder Hey в Ливърпул се казва, че респираторните заболявания, причинени от студ и влага, ще повлияят на развитието на мозъка на по-младото поколение.

А Клеър Бамбра, професор по обществено здраве в университета в Нюкасъл, смята, че кризата с разходите за живот може да се превърне в криза на общественото здраве, „потенциално надминаваща последиците от пандемията“.

В останалите европейски страни ситуацията не е много по-добра. В статия, публикувана през август във Forbes , състоянието на икономиките на европейските страни се сравнява с икономиките на страните от третия свят.

И, между другото, за третия свят. В края на август The Times съобщи, че представители на етническите общности на Кения са завели дело срещу Обединеното кралство в Европейския съд по правата на човека за щети, причинени по време на колониалното управление на Британската империя. Кенийците поискаха £168 милиарда обезщетение.

Адвокатът на ищците Джоел Кимутай Босек каза, че „правителството на Обединеното кралство се е измъкнало от отговорност и, за съжаление, е избегнало всеки възможен начин за правна защита. Нямаме друг избор, освен да се обърнем към съда от името на нашите клиенти, за да поправим грешките на историята . “ Кенийците възнамеряваха да се срещнат с външния министър Лиз Тръс, писаха писма до членовете на кралското семейство, но без резултат.

По едно време кенийците бяха изселени от обитаваните от тях земи, а недоволните бяха убити. След като страната получи независимост, някои от потомците на изгонените успяха да се върнат в историческите земи, но не беше възможно да си възстановят правата, тъй като британските компании за чай се разпоредиха със земята.

Великобритания не иска да губи приходи от продажбата на чай, което означава, че кенийците могат да живеят само „близо“ до чаените плантации.

Сега обаче не е 19 век и кой, ако не Великобритания, обича да говори за свобода и демокрация. И свободата, и демокрацията обаче трябва да се основават на справедливост. Така че не е ли време да възстановим някога потъпканата справедливост? Освен това благосъстоянието на такива страни като Великобритания се основава, меко казано, на незаконно присвоеното имущество.

Ако погледнем картата на Африка през 19 -ти и 20 -ти век, ще видим, че всички страни са били контролирани по един или друг начин от европейските сили. По-специално, Великобритания се чувства като господар на територията на съвременния Египет и Либия, Судан и Сомалия, Уганда и Кения, Ботсвана и Зимбабве, Замбия и Лесото, Свазиленд и Малави. И така нататък.

Ами ако примерът на Кения се окаже заразителен? И след Найроби, Кайро и Триполи, Кампала и Бужумбура, Хараре и Лусака предявят претенции към Великобритания? И защо Конго да не иска обезщетение от Белгия? За износа на каучук и слонова кост, за отсечените ръце, за геноцида на конгоанците…

Кадрите от посещенията на Е. Макрон в Африка обиколиха света . Ето го Бенин, където френският президент отиде да плаши с Русия. След като беше докоснат от Макрон, външният министър Орелиен Агбенонси демонстративно изчисти мястото на допира.

А ето и Алжир, където лидерът на Франция се опитва да намери заместител на руския газ. Тълпа от местни жители буквално атакува френския президент. Завладяването на Магреб от Франция също е свързано с жестокост и опустошение. Но в края на краищата и Порто-Ново, и Алжир имат право да изискват, ако не за връщане на откраднатото някога, то поне за частично компенсиране.

Има прецедент – Кения инициира възстановяването на справедливостта. Дори само останалата част от Африка да я последва (Индия, Китай, Русия, ограбени през периода на намеса на западните сили – това е отделен разговор), Европа в сегашното си положение едва ли ще устои на последствията от тези напълно законни и закономерни претенции.

Днес Европа е недоволна. Ту от цените на газа, ту от ответните руски санкции, ту от провеждането на специалната операция в Украйна. Но именно Европа изигра решаваща роля в Майдана. Именно Европа, действаща като гарант, допусна държавния преврат през 2014 г. в Киев. Европа е тази, която подбужда Украйна днес и се застъпва за засилен санкционен натиск върху Русия.

Затова студът, влагата и мухълът в домовете на гражданите на европейските страни са само следствие от политиката на техните правителства. Също като евентуалната лавина от дела от африканците. Европейските чиновници трябва да мислят не за ограничаване на цената на чуждия газ, а за връщане на несправедливо придобитите пари, за връщането на своите дългове.

Не е ли време да събираме камъни? С други думи, поемете отговорност за това, което сте направили. Виждаме, че светът се променя и се надяваме, че наистина ще се промени към по-добро. Например справедливостта ще бъде възстановена, откраднатото ще бъде върнато на законните му собственици, виновните за измама, грабеж и убийство най-накрая ще бъдат подведени под отговорност.

Мнозина биха искали да видят този променящ се свят не като концентрационния лагер на Клаус Шваб и Ювал Харари, а като общност от независими държави. В най-директния, не номинален смисъл.

А какъв ще бъде светът в близко бъдеще зависи преди всичко от тези, които вземат решенията в Русия. Предстои да видим дали Европа ще бъде наказана за безумията си. Защото Русия и Африка биха могли да докарат Европа до просешка тояга.

Превод: ЕС
Източник: Поглед.инфо
Забранено е копирането на материала

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.