Начало » Свят

Краят на Европа е близо: Европейският съюз върви към своя разпад

Публикувано от:  на септември 4, 2022Няма коментари

Краят на Европа е близо, и ако сегашният модел на ЕС не е жизнеспособен, тогава какъв модел може да го замени, след като Европейският съюз върви към своя разпад?

Краят на Европа е близо: Европейският съюз върви към своя разпадКраят на Европа е близо: Европейският съюз върви към своя разпад

 

Последните няколко дни бяха белязани от редица много интересни изявления на европейски политици и събития, които показват, че сегашният модел на Европейския съюз е изключително крехко нещо, което може да функционира само при благоприятни условия на постъпване на външни ресурси: енергия, евтини работни ръце и т.н. Веднага след като тези фактори изчезнат, започва това, което винаги се е случвало в Европа – много остра вътрешна конфронтация за достъп до тези ресурси, пише политологът Юрий Баранчик в коментар за канала Druid Telegram .

Първият звънец удари по време на острата фаза на епидемията от коронавирус, когато страните от ЕС се бориха за ваксини, маски и дезинфектанти. Тогава всичко това се възприемаше от мнозина като ексцес на изпълнителя, като недоразумение, но не и като системен фактор, влияещ върху европейското единство.

Но днес, когато зимата наближава, а и енергийните потоци към ЕС се ограничават, виждаме, че това не е изолиран случай, а модел, който заплашва да се превърне в тенденция след два-три месеца.

Размирникът беше не само Норвегия, която отказа да достави на ЕС повече електроенергия от предвиденото в договорите, но и Полша, която въпреки всичко стигна дотам, че официално предяви претенции към Берлин за 1,3 трилиона евро за „щети“ на полската страна от действията на нацистка Германия по време на Втората световна война.

Между другото, не бива да се мисли, че това е спонтанно решение на полските власти – то беше обявено преди месец, ала подготовката за огласяването на цифрите се извършваше от специална работна група, подготвяща се в продължение на четири години.

Нека ви напомня също, че преди две седмици, на 17 август, полският премиер Матеуш Моравецки публикува статия в германския (!) вестник Die Welt, в която остро критикува лидерите на ЕС – Германия и Франция – за опита им политически да доминират в Европейския съюз. Освен това Моравецки заключи, че заплахата за Европа „идва не само от Изток, тъй като Германия дълги години работи за руските интереси в Европейския съюз“.

Приблизително по същото време председателят на Полската национална банка Адам Глапински атакува Германия . В интервю за Gazeta Polska той заяви, че Германия иска „да върне бившите си земи от границите на Полша“. Тоест Варшава открито заяви опасенията си за териториалната си цялост. И правилно.

Полско-германските отношения бяха сложни през целия следвоенен период. Само че ако по-рано доминиращата роля на СССР и след това на Съединените щати им пречеше да ескалират до състояние на открита конфронтация, сега, в условията на криза, Полша реши да тръгне „ва-банк“, надявайки се на подкрепата на Великобритания.

В същото време поляците някак не забелязват, че те самите, със собствените си ръце, възпроизвеждат дизайна на събитията от втората половина на 30-те години на миналия век, когато решиха едновременно да тормозят СССР и Германия, разчитайки на ролята на Великобритания.

Известно е как завърши подобна политика. Но днес по някаква причина Варшава реши отново да настъпи същата мотика. Разбира се, Олаф Шолц не е Адолф Хитлер , но на него му остава още малко. Но кой ще дойде след него е голям въпрос. Въпреки факта, че Съединените щати няма да се намесват в този конфликт, а Великобритания традиционно ще избяга в храстите в подходящия момент, пускайки поляците под германския пътен валяк.

В тази връзка възниква логичен въпрос, ако настоящият модел на ЕС, състоящ се от 27 държави, не е жизнеспособен (Великобритания първа напусна потъващия кораб на 1 февруари 2020 г.), тогава какъв модел може да го замени? Най-вероятно факторът сила ще се превърне в основен действащ фактор, когато водещите европейски страни (Русия, Германия, Австрия) просто ще поемат малките източноевропейски лимитрофи, но остава въпросът за някои от големите (Украйна, Полша).

Въпреки факта, че последните не е необходимо да бъдат напълно усвоени – ще бъде достатъчно да се намалят териториите на тези страни наполовина и така въпросът ще бъде решен от само себе си – останалите територии няма да могат да представляват такава значителна индустриална, икономическа, финансова, политическа и военна сила, от която големите европейски играчи да трябва да се пазят. С една дума, краят на Европа е близо: Европейският съюз върви към своя разпад.

Превод: ЕС
Източник: Поглед.инфо
Забранено е копирането на материала

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.