Начало » Свят

Русия отбелязва 71-ата годишнина от победата при Сталинград

Публикувано от:  на февруари 2, 2014Няма коментари

Русия отбелязва 71-ата годишнина от победата при Сталинград

Русия отбелязва 71-ата годишнина от победата при Сталинград

Русия днес отбелязва деня на поражението на нацистките войски, нанесено от руските военни в битката при Сталинград през 1943 година.

Първият етап на битката започва на 17 юли 1942 година. Плановете на немско-фашисткото командване са да завладее петролните райони на Кавказ , богатите селскостопански райони на Дон и Кубан, да наруши комуникациите, свързващи централната част на страната с Кавказ и да се създадат условия за прекратяване на войната в своя полза.

Четири месеца по-късно съветските войски дават решителен отпор на врага – на 19 ноември 1942 г. съветските войски предприемат контранастъпление при Сталинград , пише „Самара Сегодня“.

На 31 януари 1943 г. командващият немските войски полковник Фридрих Паулус се предава. 200-те дни отбрана на Сталинград влизат в историята като най-жестоките – над 700 000 съветски войници и офицери са ранени или убити в хода на сраженията.

Битката при Сталинград е най-големият сухопътен бой по време на Втората световна война и една от повратните точки в хода на военните действия , след която германските войски окончателно губят стратегическата си инициатива.

Сега във Волгоград има много исторически места, свързани с неговото героично минало. Най-известното от тях е паметникът, посветен на защитата на Сталинград – „Родината-майка зове“.

Източник: cross.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.