Начало » Любопитно, Свят

Руският танк Т-14 „Армата“ вече има подобрена версия

Публикувано от:  на август 26, 2021Няма коментари

Основните бойни танкове Т-14 на базата на тежката унифицирана платформа „Армата“ участват в международния военнотехнически форум „Армия“ от 2017 г. насам. Първите демонстрации предизвикаха истински ажиотаж както сред руските и чуждестранни специалисти, така и сред обикновените посетители на изложението, предава Russia Beyond.

Ако по-рано новите постижения на руското танкостроене бяха показвани зад огради, то сега „четиринадесетката“ се демонстрира открито и всеки желаещ може да се запознае с особеностите на конструкцията ѝ.

Руският танк Т-14 "Армата" вече има подобрена версия

Руският танк Т-14 „Армата“ вече има подобрена версия. Снимка: Уикипедия

 

С всяка година и информацията за танка на стоящите редом табели става все по-изчерпателна. Например, вече е ясно, че танкът е с маса от 55 т, а не 48, както по-рано твърдяха много неофициални източници.

Освен това бяха публикувани и данни за размерите му: с дължина от 10,8 м, ширина от 3,9 м и височина от 3,3 метра. Машината е въоръжена със 125-мм оръдие и една картечница ПКТМ. Споменава се, че може да се постави и артилерийска система от голям калибър.

Мощността на двигателя на Т-14 е 1500 к.с., като постига максимална скорост по шосе от 75-80 км/ч. Запасът на хода му е 500 км.

На оригиналната версия на танка екипажът от трима души се разполага удобно в предната и най-малко уязвима част на машината – във високозащитения обитаем купол, изолиран от горивото и боеприпасите.

Вече са ясни и данни за наличието на динамична защита от ново поколение, както и на комплекс от средства за активна защита.

Бойната машина обаче е претърпяла някои доработки. Например, сега има нови и усилени опорни ролки, аналогични на тези при бронираната ремонтно-евакуационна машина Т-16, която в момента преминава изпитания на полигона в Кубинка. Сега до оръдието има „заглушител“ – под втората сдвоена картечница.

Според някои експерти именно в този си вид Т-14 ще влязат в армията, и сухопътните войски на Русия първи в света ще се сдобият с танкове от принципно ново поколение, отбелязва „Российская газета“.

Т-14 още не е влязъл в достатъчно голям брой в редиците на руската армия. Досега са произведени едва 20 бройки, които все още минават различни изпитания и тестове. Плановете на Москва са да има поне 100 броя от Т-14 „Армата“.

Източник: dir.bg


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.