Начало » Любопитно

Каква е връзката между хостинга и SEO на сайт?

Публикувано от:  на август 25, 2021Няма коментари

Вероятно вече почти всички знаят, че SEO-то е много важно за класирането на ваш сайт в търсачките, но в същото време задавате ли си въпроса дали хостингът, на който е качен сайта влияе на неговото оптимизиране и от тук и на класирането в SERP? Отговорът на този въпрос е положителен! Това е така! Има конкретни параметри, които трябва да се спазят, и по които може да се измери връзката между хостинга и SEO на сайт.

Това са параметрите, които трябва да следите:

Ъптайм. Това е основна измерима характеристика в хостинг услугите. И да, тя влияе на SEO-то. С този термин обозначаваме в процентно отношение количеството време, през което вашата страница работи на пълни обороти, взето от общото му време на съществуване за даден период. Имайте предвид, че е особено важно ъптаймът да е максимално близо до 100%. Когато той е 99%, това означава, че до страницата ви няма достъп в рамките на 60 секунди. В практиката за най-добър ъптайм се възприема този от 99.98%.

Каква е връзката между хостинга и SEO на сайт?

Каква е връзката между хостинга и SEO на сайт?

 

Защо обаче е важно сайтът ви да е максимално по-дълго време достъпен? Защото когато търсачките влязат на страницата ви чрез своите обхождащи роботи, но достъп към нея няма, следва липса на индексация. А това означава, че обхождащите роботи ще претърпят отлагане на следващо посещение. В случай че обхождащите роботи се натъкнат неколкократно на подобен отказ от достъп до вашия сайт, той започва да губи позициите си, като слиза надолу в SERP. Oще сега можете да проверите ъптайм процента на своята страница чрез инструмента UptimeRobot.

Скорост. Става дума за скоростта, с която се зарежда сайтът. Тя също е определяща за това на коя позиция ще ви класират от Google. Разбира се, по-високата скорост означава и по-добра позиция. За да увеличите скоростта на зареждане на своя сайт, можете да използвате следните методи: да компресирате качените в него снимки, да оптимизирате скриптовете и отделните стилове.

Наред с това, скоростта зависи и от сървъра, на който се извършва хостинг услугата за вашата страница. Според Google оптималната скорост за зареждане на сайт е максимум 200 ms. Ако отговорът на вашия сървър става по-бавно от тази скорост, това не е ок за вас. В случай че скоростта надвиши 3000 ms например, от Google ще категоризират вашата страница като неработеща, а от там и индексацията за нея приключва.

Ако се чудите какво може да се направи в тази ситуация, ето ви решение: преминаване към VPS (виртуален сървър) или специален физически сървър. А ако не знаете каква е скоростта на зареждането на вашата страница, проверете я с инструмент на Bitcatcha.com.

Колко сайта има на едно IP? Най-добре е той да бъде само един. Това е препоръката на всеки SEО специалист. Чудите се „ама как така няколко сайта на едно IP?”. Всъщност това е възможно и е често срещана практика сред хостинг услугите. Получава се така, че към вашия сайт се изпращат спамове, вируси и дори се извършват действия против закона, водещи до затварянето му.

Имайте предвид, че ако един от сайтовете на едно IP е с наказание, в последствие всички останали започват да носят негативните последици. За да проверите колко сайта има на едно IP, посетете сайта: https://viewdns.info/reverseip/.

Хостинг геолокация. Къде точно се намира сървърът, който обслужва вашия сайт? Защото мястото има значение за SEO-то! Ако разстоянието между вашата страница и потребителя е твърде голямо, времето за зареждането ѝ също се удължава. Обикновено разликата е драстична и силно осезаема при сайтовете, които са с огромно количество видеа и графични изображения.

Но ако хостинг доставчикът ви е на сравнително близко разстояние до таргетираните потребители, отговорът на сървъра ще бъде бърз и зареждането на сайта – също. Някои специалисти твърдят, че именно мястото, на което се намират сървърите, е определящо за търсачката да намери максимално бързо дадена страница, базирайки се на регионално ниво.

Ако искате да научите повече за една надеждна хостинг услуга у нас, не се колебайте да прочетете статията „Защо избрах хостинг в Jump?„.

Финални думи

За да оптимизирате успешно вашия сайт, е важно не само да разбирате от SEO, но и да се спрете на наистина надежден хостинг доставчик. А за да направите правилния избор, преди това се осведомете за следните параметри на вашия сайт:

  • Процент на ъптайма;
  • За колко време пристига отговорът от сървъра;
  • Има ли други сайтове на вашето IP;
  • Къде се намира хостингът.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.