Начало » Свят

САЩ най-после успя да се добере до съветски танк, който тества в пустинята на Аризона

Публикувано от:  на февруари 10, 2021Няма коментари

Вероятно няма да има изненадани хора, че Украйна е предоставила на САЩ съветските танкове, които те тестват в пустинята на Аризона.

Става въпрос за танковете Т-84. Тези танкове са украински модернизирани версии на танка Т-80.

Всички знаят, че възможността да се проучи оръжието на противника предоставя важно предимство. Такова предимство САЩ получава с разпадането на Съветския съюз и оставянето на голямо количество модерно въоръжение в страни като Украйна, които с готовност го предават на американците.

Знаем, че щатската армия е изучавала изтребителят Су-27 и ПВО системата С-300 благодарение на Киев. Нова информация разкрива, че САЩ тества възможностите на украинския танк Т-84 в пустинята на Аризона, съобщава National Interest.

Танк Т-84, който САЩ тества в пустинята на Аризона. Снимка: Wikimedia

Танк Т-84, който САЩ тества в пустинята на Аризона. Снимка: Wikimedia

 

Бронираната машина е модернизирана версия на Т-80, която има реактивна броня „Дуплет“ и система за активна защита – Заслон. Украинският танк има и по-мощен двигател.

САЩ се интересуват от възможностите на Т-84, поради причината, че Русия започна да експлоатира модернизирани версии на Т-80, които са със сходни характеристики до Т-84.

През 2019 година на учения в Южна Корея танкове Т-80У действаха съвместно с американските М1А2. В мрежата се появиха снимки и видеоматериали, запечатали бойните машини една до друга.

Украинският танк тежи 51 тона, докато съветската немодернизирана версия на Т-80 е 46 тона.

Основното оръжие е 125мм гладкоцевно оръдие с боекомплект от 40 снаряда. Зареждането е автоматично, а екипажът се състои от 3-ма души. За задвижването отговаря 6-цилиндров дизелов двигател с 1200 к.с., а максималната скорост е 70 км/ч.

Украйна успя да експортира Т-84 под името Оплот-М в Тайланд. Според експертите танкът е доста добър, но осъществяването на по-големи военни поръчки е спънато от липсата на финанси за реклама и по-ниските и бавни нива на производство.

T-84

Опита, който ще добият американските военни от Т-84 е ценен, защото бронята на машината доста прилича на тази на Т-90 – най-модерният широко използван и продаван руски танк.

САЩ трябва да благодари на Украйна, за предоставената възможност да изучава Т-84, които тества в пустинята на Аризона.

Източник: dir.bg


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.