Начало » Любопитно, Свят

САЩ признават съветската технология: Ще строят свой самолет подобен на екраноплана „Лун”

Публикувано от:  на септември 9, 2021Няма коментари

САЩ признават съветската технология: Ще строят свой самолет подобен на екраноплана „Лун”, става известно от заявление на ДАРПА.

Агенцията за авангардни проекти на министерството на отбраната на САЩ (ДАРПА) публикува заявка за създаването на транспортен екраноплан. С негова помощ Пентагoнът смята да обезпечи оперативното снабдяване на своите бази без и с флотове в отдалечени точки на Световния океан, предава Russia Beyond.

Eкраноплана „Лун”. Снимка: Минобороны РФ

Eкраноплана „Лун”. Снимка: Минобороны РФ

 

Досега опитите да се построи екраноплан в САЩ нямаха особени успехи, а същевременно в СССР са построени няколко варианта – но в един екземпляр. Най-известен е екранопланът-ракетоносец „Лун“, наричан още „Каспийско чудовище“, пише „Российская газета“.

В публикуваната от ДАРПА заявка се говори за бързoходен транспортен съд, който има ефект на екраноплан. Той трябва да може да излита и да каца на вода, да се издига достатъчно високо, за да не изпитва проблеми с вълнението на морето, и да превозва не по-малко от 100 т товари. Транспортният самолет C-17 Globemaster превозва 141 т, но изисква оборудвана писта, припомня Popular Mechanics.

Построеният през 1986 г. „Лун“ може да превозва 100 т войски и техника на 1080 мили със скорост над 500 км/час. За своето време съветският екраноплан е добре въоръжен: шест противокорабни ракети „Москит“ и четири автоматични зенитни оръдия.

„Лун“ има дължина от 73,8 метра, а размахът на крилата е 44 метра. Височината на екраноплана е 19 метра.

Той лети само на няколко метра от повърхността на водата, което му дава и радарни предимства.

Eкраноплана „Лун”. Снимка: Минобороны РФ

САЩ смята да  строи свой самолет подобен на екраноплана „Лун”. Снимка: Минобороны РФ

 

Разпада на СССР слага край на проекта и замразява строежа на втория екраноплан от клас „Лун“. В продължение на около две десетилетия двете машини гният, но наскоро започнаха работи по преместването и реставрирането им за музейни цели.

Всички знаем как се смеят на Съветския съюз, че нищо не са могли да направят, и изведнъж се оказва, че САЩ вземат пример от тях. Има време, ще видим какво ще се случи, дали ще успеят да осъществят плановете си.

По материали на dir.bg


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.