Начало » Здраве, Любопитно

Какво можем да лекуваме с Аюрведа

Публикувано от:  на август 20, 2017Няма коментари

Аюрведа, терапия

Бързият ни ритъм на живот ни подтиква да създадем вредни навици в ежедневието си, които застрашават здравето ни и в последствие водят до различни заболявания.

Какво всъщност е Аюрведа?

Ако не знаете какво е Аюрведа, това е древна индийска система за здраве на повече от 5000 години. В директен превод от санскрит означава “знание или наука за живота“. Тя включва различни лечебни процедури, лечебна сауна, масажи с автентични лечебни масла и билки, произхождащи от Индия. Главните цели Аюрведа са да възвърне нарушения баланс на тялото в следствие от неправилните ни навици и да премахне основните причини за поява на болести. Нейните лечебни методи помагат на здравия човек да съхрани здравето си, а на този, който е болен – да оздравее.

Също така, освен лечебни терапии пречистващи тялото от токсините, тази медицина включва здравословен хранителен режим според енергийния тип (Вата, Пита или Кафа), съдържащ прием на сезонни плодове, зеленчуци и подправки. Аюрведа прилага философия за хармоничен начин на живот. Всичко това тя комбинира с ежедневни йога упражнения, медитация и дихателни техники и представлява изключително всеобхватна медицина, включваща множество клонове.

Само Аюрведични лекари могат да прилагат главните лечебни методи, терапии на тази медицина и да използват лекарствените продукти. Можем да си направим Аюрведа процедури в Аюрведа София. В тази клиника работят сертифицирани индийски доктори с богат опит, които извършват прегледи, диагностика и лечебни Аюрведа терапии.

Ayurveda, Аюрведа

Какво лекува Аюрведа?

Аюрведа медицина лекува голям списък от заболявания. Тя действа благоприятно при сърдечно-съдови заболявания (повишено кръвно налягане, ), хемиплегия, диабет, дихателни проблеми (астма, проблемно дишане, кашлица), алергия, сенна хрема, синузит, ангина, ларингит, пародонтоза, проблеми със зрението (катаракта, конюнктивит, гингивит). Помага при слаба имунна система, болести на храносмилателната система (проблемно храносмилане, запек, колит, диария), ревматизъм и ревматоиден артрит, кожни проблеми (псориазис, екзема, акне), заболявания на щитовидната жлеза, хормонален дисбаланс, болести на черния дроб, множествена склероза, подагра, хемороиди.

Аюрведа се бори успешно с проблеми с теглото като анорексия и затлъстяване, хепатит А и Б, анемия, интоксикация с отрови и хранителни натравяния, отравяния от ухапване, репродуктивни проблеми (като например безплодие) и забавя процесите на стареене. Също така помага и при болести при децата, хронична умора, проблеми със съня, световъртеж, премахва симптоми на тревожност, депресия, неспособност за концентрация, дори хроничен алкохолизъм.

Според Аюрведа храненето играе важна роля за нашето здраве и затова то трябва да бъде балансирано и да ни осигурява всички ценни вещества, от които се нуждаем. Храната може както да ни разболее, така и да ни излекува. Ето и някои от основните принципи на храненето по правилата на Аюрведа:

Аюрведа хранителни принципи

  1. В Аюрведа храната задължително трябва да е топла, тъй като благоприятства по-добре храносмилането, отколкото студената. Не е препоръчително приемането на много студени напитки или безалкохолно. Препоръчва се пиенето на горещ чай, мляко или просто вода със стайна температура. Не бива да се пие повече от една чаша по време на хранене. Храненето освен сурови зеленчуци и плодове, включва и прясно сготвена храна.
  2. Важно е храненето да е с умерено темпо. Нито прекалено бързо, нито прекалено бавно, всяка хапка се сдъвква добре, за да се спомогне доброто храносмилане. Също така е добре, докато се храним да сме седнали и около нас атмосферата да е спокойна.Избягва се честата консумация на сухи храни като бисквити, сандвичи и др. Вместо това е добре да се приемат повече супи, яхнии, сосове, улесняващи работата на стомаха.4.Трябва да има 3-4 часа между храненията, за да се позволи на стомаха да смели храната добре и поне 3 часа между последното хранене за деня и съня.5. При Аюрведа храненето се смята, че вегетарианската храна, която не включва месо, риба и рибни деликатеси, гъби, яйца, дава повече сили на организма. Киселото, прясното мляко и други млечни продукти са позволени.4.Не бива да се преяжда. Ястията винаги трябва да са в точните количества
    Обядът и закуската може да са по-обилни и богати на вкусове, а вечерята трябва да е лека.

Спазването на принципите на Аюрведа ни дава жизненост и хармония между дух, разум и  тяло, които са гаранция за един пълноценен начин на живот.


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.