Начало » Любопитно

Какво са ескейп стаите?

Публикувано от:  на август 20, 2017 Няма коментари

Escape room

Ескейп стаите, наречени още стаи на загадките, набират все по-голяма популярност по света. Тези отборни игри на живо предлагат едно нестандартно изживяване за тези, които търсят нещо ново и изненадващо преживяване, което да предизвика способностите им. Отбор от минимум 2-ма до максимум 6-ма човека се заключват в една стая със уникални и реалистични декори, като тяхната задача е да успеят да разрешат загадките и мистериите на тези, които са създали стаята и да излезнат възможно най-бързо.

Декорите на ескейп стаите могат да са от различни исторически епохи, обстановки и да съдържат разнородни предмети, които са ключове от загадки. Престоят в стаята трае средно 1 час. Времетраенето варира в зависимост от сюжета на стаята и трудността на нейните загадки. Има стаи, чиито загадки и пъзели изискват  по-дълго време за разрешаване. Стаите могат да включват логически, лингвистични и математически задачи, откриване на скрити предмети. Деца също могат да участват в  ескейп стаи, като за тези под 12г. се изисква придружител.

Ескейп стайте, наречени още “real-life escape games“ (тоест тяхното основно предназначение е бягство от реалността), съчетават в себе си интелектуален и приключенски елемент. Техният непредсказуем и динамичен характер предлага едно нестандартно и реално изживяване различно от еднообразното ежедневие и дигиталния свят на игрите.

Създаването на една стая на загадките е вдъхновено от компютърните игри и кино индустрията. Хората, които измислят подобни игри, черпят идеи от различни жанрове филми и книги (фантастични, криминални, приключенски, хорър) и дори действителни случаи. По-голямата част от създателите на ескейп стаи са се вдъхновили от предишно свое участие в ескейп стая, като има такива, които никога не са участвали в подобна игра.

За да се разгадаят тайните на една такава стая не са нужди специални умения, физическа сила или предварителна подготовка.

Спорно е къде е възникнала първата ескейп игра. Има данни, че през 2007г. от японската компания Scrap създава ескейп игра, което води до популяризирането на ескейп стаите в Япония, Китай и Азия, след което се появяват в САЩ, Канада и Австралия. Но има и сведения, че по същото време е била създадена ескейп игра в САЩ и по-точно в Силиконовата долина.

Ескейп игрите изискват от играчите да са наблюдателни, концентрирани и съобразителни, да приложат логическо мислене и добра ориентация като използват предмети от обкръжаващата ги среда, за да разрешат загадката на стаята. Също така от тях се иска да използват своето въображение, да проявят отборен дух  и да погледнат на нещата от различен ъгъл. Организаторският екип  стоящ зад играта постоянно следи с камери и участниците и понякога може да даде напътствия.

Проучвания от специалисти сочат, че ескейп стаите са препоръчителни за хора, чиято професия включва напрежение и гонене на крайни срокове. В Китай например, ескейп стаите са доста предпочитани сред млади служители и студенти, който се чувстват претоварени, тъй им предлагат вълнуващо преживяване, което намалява стреса.

Поради тази причина, те са отлични са за тиймбилдинг, тъй като отборната игра изисква комуникация и това сближава участниците Подарете си едно незабравимо изживяване с  приятели, семейство, познати или колеги. Доста големи компании използват  ескейп стаите, за да подтикнат служителите си да проявят своите способности в по-динамични и напрегнати ситуации. Загадките на стаите сплотяват служителите и ги карат да работят по-добре в екип.

Ако търсите приключения и мистерии, и обичате адреналина,силните емоции и изживявания, не пропускайте да посетите Escape Bansko. С тези ескейп стаи ще се пренесете в един съвсем различен свят и реалност.

Escape Bansko ви предлага две тематични стаи: Стая „Египет” и стая „Хакер”. Стаите са с оригинален интериор, който ще ви потопи в света на играта и ще ви гарантира страхотно изживяване . За да се измъкнете от тях, ще се наложи да разчитате изцяло на личностните си качества и умения за работа в екип. Тези качества играят ключова роля, за излизането ви от стаята. При излизането си всички отбори получават снимки, с които да отпечатат своя незабравим миг на победа.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.