Начало » Здраве, Любопитно

Какво е Аюрведа?

Публикувано от:  на август 20, 2017 Няма коментари

Аюрведа в превод от индийски означава знание за живота

Аюрведа в превод от индийски означава знание за живота

Вероятно някои от вас вече са  чували думата Аюрведа. За тези от вас, които не знаят какво представлява, Аюрведа е древна индийска система за здраве, създадена първоначално от индийски мъдреци и се практикува вече повече от 5000 години. Аюрведа е една от най-древните науки за здравето на света, произлиза от Ведическата култура в Индия и в буквален превод от индийски означава знание за живота, тъй като “аюр“ значи живот, а „веда“-знание. Тибетската и древната китайска медицина са произлезли от Аюрведа, а също така и древногръцката медицина заимства някои от лечебните ѝ методи. Някои от Аюрведическите практики и терапии се използват и в Западната съвременна медицина.

Основната ѝ цел е да направи хората енергични и здрави, за да могат да осъществят своя пълен човешки потенциал. Приложима е както за възрастни, така и за деца. Тя включва различни лечебни терапии и масажи с оригинални индийски масла и билки, които се комбинират със здравословен хранителен режим и ежедневни дейности като йога, лечебни дихателни упражнения и медитация.

Медицината Аюрведа е всеобхватна наука и включва осем клона:

  1. Кая Чикитса– Обща медицина
  2. Бала Чикитса– Педиатрия
  3. Граа Чикитса– Психиатрия
  4. Урдванга Чикитса– заболявания свързани с уши, нос, гърло, очи и
  5. цялата област на главата от зоната над врата.
  6. Шалия Чикитса– Хирургия
  7. Дамштра Чикитса– Токсикология
  8. Джара Чикитса– Гериатрия
  9. Вришия Чикитса– Репродуктивна медицина.

Медицината на Аюрведа има два водещи принципа. Първият гласи, че разумът и тялото са неизменно свързани. А вторият принцип е, че нищо друго няма силата да лекува тялото така, както разума. Тъй като умът и тялото са две неразделни части, чрез медитацията тялото също възвръща своя баланс по естествен начин, също както умът се успокоява и “пречиства“. Счита се, че състоянието на нашето здраве зависи от баланса между нашата околна среда, тяло, разум и дух. Тоест, когато сме в хармония със природата и себе си, ние несъмнено ще бъдем здрави и ще живеем пълноценно.

Едно от местата, където можем да си направим лечебна терапия съгласно Аюрведа е Ayurveda Bansko. В този индийски лечебен център се провеждат прегледи, диагностика и лечебни терапии според медицината Аюрведа. Всички прегледи, процедури и масажи там се правят от квалифицирани индийски лекари с богат опит в Аюрведа медицината. В лечението се използват индийски натурални масла и природосъобразни терапевтични средства.

Аюрведа в Банско

Лечебните методи на тази медицина носят доказани ползи за здравето и красотата. Тя действа благоприятно върху редица заболявания, от които: болести на сърцето (хипертония, нарушения на коронарното кръвообращение), ставни заболявания (ревматоиден артрит, сподилит, спондилоза, подагра) проблеми на храносмилателната система, проблеми с храносмилателната система (колит, запек, трудно храносмилане, висока  стомашна киселинност, хемороиди), хепатит А и В, белодробни проблеми (кашлица, синузит, студова алергия, проблемно дишане), проблеми с отделителната система (камъни в бъбреците, бъбречна дисфункция, простатит), кожни проблеми (акне, екзема, косопад, псориазис), женски болести (проблеми с месечния цикъл, фиброма, кисти,
безплодие). Също така тя помага благоприятно на болести при децата (настинка с кашлица, слаб имунитет, недохранване, недостиг на концентрация в ученето). Аюрведа прилага въстановителни терапии при двигателни нарушения като например парализа и въстановяване  след прекаран инсулт. Аюрведа процедурите действат добре и при енергийни дисбаланси, водещи до физически проблеми.Оказва благоприятен ефект при психологически проблеми: нарушен сън, тревожност, депресия, пристрастеност, признаци на алкохолизъм.

Здравословното и балансирано хранене играе изключително важна роля за здравето според Аюрведа. Ето някои от основните неща, които Аюрведа повелява да правим в ежедневието си:

Да ядем цветна и вкусна храна

Аюрведа в Банско - 3

Аюрведа храненето от Ayurveda Bansko включва разнообразие от свежи плодове и зеленчуци в цветовете на дъгата, за да може тялото да приема всички необходими за организма ценни вещества. Всяко ястие трябва да включва 6-те вкуса в Аюрведа (сладко, кисело, солено, горчиво, пикантно, стипчиво). Не бива да се ядат само сурови храни, менюто ни трябва да включва и готвена храна като супи и яхнии например.

Да се храним внимателно

Според Аюрведа е важно да се храним нито прекалено бързо, нито много бавно в спокойна обстановка и да сдъвкваме бавно храната, за да се подпомогне храносмилането в стомаха.

Да се наспиваме добре

В Аюрведа се смята, че сънят е отлично средство за въстановяване и лекуване на тялото. Недостатъчният сън нарушава неговия баланс, което води до отслабване на имунната система и по-бързо стареене. Необходими са  6-8 часа сън, като не се позволява употребата на приспивателни хапчета или алкохол, за да заспим.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.