Начало » Новини

Двоен данък за 145 000 трошки в София

Публикувано от:  на октомври 1, 2013 Няма коментари

трошкаПо-високи данъци ще плащат собствениците на стари автомобили, ако бъдат приети промените в Закона за местните данъци и такси, предложени от правителството. Причината за повишението е промяната на методиката, по която се определят данъчните преференции за екологичност на колите, съобщава “Монитор”. Сега отстъпка от 50% от налога ползват и хората, които имат около 15-годишни автомобили с катализатор. Тази преференция, за автомобилите с такива устройства, е предвидено да отпадне.

“За София това означава, че над 145 000 собственици на автомобили ще плащат двойно по-висок налог”, обясни заместник-кметът по финанси Дончо Барбалов. По думите му това означава, че по този начин ще се натовари по-бедното население.

Промените в закона предвиждат още намалението на налога за возила с Евро 3 и Евро 4 вече да е 30 на сто, а не както досега 50%. Така че 38 000 автомобила в София ще плащат с 20% по-висок данък. Колите, които имат Евро 3 и 4, са произведени между 2000-2009 г.

50 на сто отстъпка и занапред ще имат само най-новите 3-4-годишни коли. 87 000 собственици на коли в столицата ще плащат същия налог за МПС както и досега. Данък наполовина ще плащат и автобусите, товарните автомобили и седловите влекачи с Евро 3, 4, 5, 6 и ЕЕV.

Трудност ще е удостоверяването на европейския сертификат защото не е записан във всички талони. По какъв начин ние ще установим кой е сертификатът също не изяснено в промените, обясни Барбалов.

Той има идея общинските данъчни служби да бъдат свързани с базата данни на КАТ и с имотния регистър. Така столичани, които си купят автомобил или апартамент например, няма да минават метър от плащането на местните данъци и такси. Понякога минават години преди собственик на автомобил да го регистрира в общината. През май и юни общината обяви промоция с минимални глоби за регистриране в районните кметства на возила, за които срокът за това е изтекъл. Само за тези два месеца столичани регистрираха 3413 автомобила.

© blitz.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.