Начало » Новини

Двойно по-нисък данък за автомобилите с катализатор

Публикувано от:  на ноември 22, 2013 Няма коментари

Двойно по-нисък данък за автомобилите с катализаторНови облекчения за по-новите и по-екологични автомобили, предвиждат промени в Закона за местните данъци и такси. С приетите поправки собствениците на автомобили с катализатор ще плащат само половин данък от догодина. Най-чувствително е намалението за колите по стандарт Евро 5 и Евро 6.

Хората с по-стари коли трябва да изчакат местните власти да решат между 20 и 40% отстъпка. И в София, и в Пловдив все още няма яснота какво ще е облекчението.

„Сега собствениците на автомобилите с катализатор ползват 50% отстъпка от данъка, а максималната отстъпка, която е разрешена по закон, е 40%. Така че със сигурност те ще имат поне 10% увеличение. А дали ще е по-голямо е въпрос на анализ”, казва пред bTV Дончо Барбалов.

„Надяваме се, че при нас в община Пловдив няма да има промяна в данъците тази година и евентуално да се запази максимално предвиденият от закона размер на облекчението – 40%, коментира Цвета Попова, директор Териториална данъчна дирекция-Пловдив.

От промяната ще бъдат засегнати 55 000 пловдивчани, които имат коли с катализатор. Сред тях е и Петър, който тъкмо плаща данъка на 14-годишния си автомобил с 50 на сто отстъпка.

„Значи фактически ще ми се увеличи данъкът, ми такава ни е оправията, какво да ви кажа… Всичко се увеличава, заплатите си стоят на едно и също ниво”, казва Петър Шиков.

От над 6 хиляди регистрирани автомобила в Мездра, половината са от по-старите и чакат решението на общината. Шофьорите обаче са категорични, че новият данък няма да ги накара да си търсят нови коли.

cross.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.