Начало » Новини

Данъкът за старите коли скача

Публикувано от:  на октомври 22, 2013 Няма коментари

колиНародните представители приеха на първо четене промените в Закона за местните данъци и такси, които бяха предложени от Министерски съвет. Гласуваха 203 народни представители, от които 102 бяха „за”, 59 „против”, а 42 се въздържаха.Промените ще засегнат собствениците на по-стари автомобили, които ще трябва да плащат по-висок данък. Отстъпката за колите с катализатор ще отпадне, ако те минат на второ четене. Тогава и притежателите на коли, които съответстват на стандарта Евро 3 и 4, ще ползват отстъпка от данъка в размер на 30% вместо 50%, както е в момента. С 50% облекчение ще се ползват само колите, които отговарят на стандартите Евро 5 и Евро 6.

“Вносителите и ние, които подкрепяме законопроекта, не смятаме, че ако отпадне преференцията някой от хората, които ползват преференцията ще отиде и ще си купи по-нова кола. Екологичната преференция не е работеща.

Животът на един катализатор при коли, които са най-малкото 8-годишни е до 100 000 километра, при среден пробег между 15 000 и 25 000 километра на година, животът на един катализатор е между 4 и 6 години. Освен това наличието на катализатор се установява с декларация, а не с проверка”, каза народният представител Йордан Цонев. Той призова между първо и второ четене да се потърси решение, с което да не се вдига данъка на по-старите коли.

Ако промените бъдат въведени, храмовете ще се освободят от “такса смет”. Общините ще имат срок до 2015 г да изработят нова методика за изчисляване на “такса смет”, която да не е свързана с оценката на имота.

© blitz.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.