Начало » Новини

Колите, произведени до 2000 година, с двоен данък от догодина

Публикувано от:  на октомври 16, 2013 Няма коментари

Колите, произведени до 2000 година, с двоен данък от догодинаКолите, произведени до 2000 година, с двоен данък от догодина. Според КАТ, това са близо 2 милиона автомобила.

Министерството на финансите все още няма разчети колко собственици на автомобили ще трябва да плащат по-високи, дори двойни данъци си от януари. Въпреки това промените най-вероятно ще бъдат приети – това стана ясно от дискусия в парламента.

Експерти вече изчислиха, че това означава по-скъпи налози за близо 1 милион собственици на коли, съобщи Нова телевизия.

По новата методика старите автомобили с катализатори, които до момента са ползвали облекчение от 50 на сто, вече няма да ползват тази отстъпка. Така налогът за автомобил, който досега е бил около 60 лева, може да скочи двойно. По-нисък данък по готвените правила се предвижда само за автомобили на възраст до около четири години – тоест с евросертификат 5 и 6 .

„Тоест, да се предостави облекчение за тези автомобили, които отделят по-малко количество на парникови газове”, обясни зам.-министърът на финансите Людмила Петкова.

Преди гласуването по същество обаче депутати поискаха от финансовото министерство яснота.

„Според нас липсва анализ на риска, който считаме, че е необходимо и задължително нещо, тъй като поправката касае над 1 милион българи”, отбеляза бившият транспортен министър Ивайло Московски.

Според Петър Мутафчиев от „Коалиция за България” е необходимо да се знае „колко са тези автомобили, колко граждани ще пострадат, как това ще повлияе върху бюджета на общините”, едва тогава ще можело адекватно да се вземе решение.

Финансовото министерство се позова на информация на КАТ, според която произведените до 2000 г. коли са 2 милиона. Общините обаче нямат информация колко от тези 2 милиона имат действително катализаторни устройства и колко от тях са ползвали отстъпка досега, посочи Петър Мутафчиев.

Правителството оправдава новата методика с по-чистата околна среда. Според някои кметове обаче готвените промени няма как да накарат бедният шофьор да си купи по-скъп екологичен автомобил.

© blitz.bg


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.