Начало » Свят

Днес ли започва войната

Публикувано от:  на август 31, 2013 Няма коментари

Войната в Сирия

Инспекторите от ООН напуснаха хотела си в Дамаск и се насочиха с автомобили в посока към границата на Сирия с Ливан, съобщи телевизия „Скай нюз”. След като напуснат територията на Сирия вече няма да има препятствия за нанасянето на ограничени военни удари от страна на САЩ с оределите им съюзници, предават световните агенции. Американските разузнавателни агенции в петък разпространиха най-подробната си оценка за химическата атака, в която обвиниха сирийското правителство за убийството на близо 1500 души, включително 400 деца.

Белият дом ясно заяви, че е готов да действа в Сирия и без военната подкрепа на Великобритания, НАТО или ООН, но всяко подобно действие би било ограничено. Франция се очаква да изиграе роля в кампанията и в петък вечерта, явно за да нарани Великобритания, държавният секретар на САЩ Джон Кери определи Париж като „най-стария съюзник” на Вашингтон, преднамерено не споменавайки Лондон, пише „Дейли Телеграф”. Унижението на Дейвид Камерън е безпрецедентно и във Великобритания, където парламентът е ограничил искане на правителство за война за последен път преди 250 години. Драмата му е толкова голяма, че той обвини опозиционния лидер Ед Милибанд за ортак на Русия и дълго се извинява на Вашингтон, че му е верен съюзник, но правилата на демокрацията повелявали да изпълнява решенията на парламента.

Въпреки че Обама отново заяви, че все още не е взел решение за нанасянето на удари, американски военни кораби продължават да се струпват по сирийските брегове преди очакваната кратка бомбардировка с крилати ракети. Обама изключи вариант с изпращането на военнослужещи в Сирия и посочи, че обмисля „ограничени действия”, които да възпрат използването на химически оръжия от сирийския режим или от която и да е друга държава. „Този тип атаки са предизвикателство пред света. Не можем да приемем жени, деца и цивилни жители да бъдат обгазявани в ужасяващи мащаби”, подчерта той.

Москва веднага рязко разкритикува последните изявления на ръководството на САЩ относно ситуацията в Сирия, предаде Интерфакс.
„Прозвучалите от Вашингтон изявления със заплахи за използване на сила срещу Сирия са неприемливи”, заяви говорителят на руското министерство на външните работи Александър Лукашевич. Той подчерта, че всяка едностранна силова акция без мандат от Съвета за сигурност на ООН е недопустима, колкото и „ограничена” да е тя.

„Вместо да се изпълняват решенията от срещата на Г8 в Лох Ерн и последвалите договорености да се представи комплексен доклад в Съвета за сигурност на ООН на експертите, разследващи случаите на използване на химическо оръжие в Сирия, при липсата на каквито и да е доказателства се чуват заплахи за нанасяне на удар по Сирия”, подчертава Лукашевич.

При това той отбеляза, че „дори съюзниците на САЩ призовават за известна „пауза” и за изчакване на резултатите от работата на експертите на ООН, за да се получи обективна картина на случилото се и да се определят по-нататъшните стъпки в сирийската криза”.
Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун още снощи уведоми представителите на постоянните страни-членки на Съвета за сигурност на ООН, че анализът на материалите, които бяха събрани от експертите по химическото оръжие в Сирия, може да отнеме две седмици, съобщиха дипломатически източници, цитирани от Ройтерс. Вчера инспекторите завършиха работата си в Сирия. В петък те посетиха военна болница в Дамаск, за да разговарят с хора, за които се предполага, че са пострадали при химическата атака.

Късно снощи и генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че Северноатлантическият алианс не планира военни действия срещу Сирия заради предполагаемото използване на химическо оръжие от режима на Башар Асад срещу цивилно население. Расмусен подчерта, че всяко използване на подобно оръжие е неприемливо и не трябва да остава без отговор, но посочи, че НАТО не смята да нахлува в Сирия, тъй като за тази цел е необходимо съгласието на всичките 28 страни-членки на Алианса.

Така основната версия за интервенция срещу Дамаск остават ограничените удари с високоточни оръжия, ако Обама се реши да натисне спусъка в очевидна външна изолация и вътрешно неодобрение.

© blitz.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.