Начало » Свят

САЩ: В Сирия е употребено химическо оръжие; Русия: Няма доказателства

Публикувано от:  на август 27, 2013Няма коментари

СирияСАЩ са категорични, че в Сирия е употребено химическо оръжие. Белият дом обяви, че не се съмнява, че това е дело на властите. Очаква се президентът Барак Обама да реши какъв да бъде подходящият отговор на това.

САЩ ще предоставят данните на международната общност.

В телефонен разговор руският президент Владимир Путин и британският премиер Дейвид Камерън също са обсъдили положението в Сирия и подготовката на срещата на високо равнище на Г-20 на 5-и и 6-и септември в Санкт Петербург.Според  Путин все още няма доказателства нито за химически оръжия, нито че са били използвани от сирийския режим, докато британският външен министър Уилям Хейг допуска възможност да се отговори с военен удар и без в Съвета за сигурност на ООН да има единство по въпроса.

ООН не се е съгласила с позицията на държавния секретар Кери, който обвини Дамаск във възпрепятстване на разследването за евентуална употреба на химическо оръжие в Сирия.

От своя страна Австралия обяви намерението си да използва председателството си в Съвета за сигурност на ООН, за да изясни обстоятелствата около “вероятното използване на химически оръжия от сирийския режим”. Австралия застава начело на Съвета за сигурност на ООН на 1-ви септември.

Вчера експертите на ООН в Сирия взеха проби и се срещнаха с жертви на предполагаемата атака с отровен газ в предградие на Дамаск. Автомобил от конвоя им стана обект на атака от неидентифицирани снайперисти, но това не попречи на дейността им.

cross.bg


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.