Начало » Свят

Китай размаха пръст на Обама за Сирия

Публикувано от:  на септември 9, 2013 Няма коментари

Дожон КериКитай прeдупреди САЩ да действат предпазливо по отношение на Сирия и да се присъединят отново към обсъждането на въпроса за решението на сирийския конфликт в ООН, предаде Ройтерс. Призивът последва изявлението на Вашингтон, че няма да търси одобрението на Съвета за сигурност на ООН за действия в отговор на предполагаемата атака с химически оръжия от миналия месец.Вашингтон и Париж заявиха, че лоялни на президента на Сирия Башар Асад сили стоят зад атаката, в резултат на която по някои оценки са загинали повече от 1400 души, и че обмислят въздушни удари, за да се опитат да предотвратят повторното използване на такива оръжия.

Външният министър Уанг И каза, че замесените страни трябва да действат с извънредна предпазливост. „Вашингтон трябва да се върне в Съвета за сигурност на ООН, за да потърси консенсус за разрешаването на сирийския въпрос по подходящ начин”, е заявил китайският външен министър в телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Джон Кери.

Китай и САЩ трябва да застанат начело на усилията, за да бъде спазен уставът на ООН и основните норми на международните отношения, противопоставяйки се на всяка употреба на химическо оръжие. Това заявил Уанг И според сайта на китайското външно министерство.

В същото време, германският канцлер Ангела Меркел отправи критики към Испания, Франция, Италия и Великобритания за това, че са се присъединили към резолюцията, която беше подписана през миналата седмица по време на срещата на Г20 в Русия и която „подкрепя усилията на САЩ” за твърд отговор срещу използването на химически оръжия в Сирия, пише в. „Ел паис”. Меркел заяви, че четирите страни е трябвало да изчакат и да чуят позициите на останалите членове на ЕС по време на срещата на външните министри, която се проведе във Вилнюс в събота.

„Според мен не е правилно четири големи нации да подкрепят някаква позиция, без да знаят какво мислят останалите членове на ЕС”, заяви Меркел по време на предизборната си кампания.

В събота Берлин се включи в изявлението на външните министри от ЕС. След като германската опозиция атакува Меркел, че не застава зад Вашингтон по въпроса за намесата в Сирия, канцлерът заяви, че изчаква формирането на общ европейски фронт.

В понеделник министърът на външните работи на Сирия Уалид Муалем потвърди готовността на Дамаск да вземе участие в международна конференция за Сирия, предаде РИА Новости.

По време на среща със своя руски колега Сергей Лавров в Москва Муалем заяви: „Потвърждаваме готовността си да вземем участие в нея.” Той добави, че евентуален военен удар може да провали мирната конференция. „Значението на нашата визита в Русия произтича от желанието ни да обменим с нашите руски колеги мнения за това, как да не се допусне военна агресия”, допълни Муалем.

© blitz.bg


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.