Начало » Свят

Синоптик: Небивала от 10 години насам зима ще вледени Европа

Публикувано от:  на октомври 22, 2014Един коментар

Синоптик: Небивала от 10 години насам зима ще вледени Европа

Синоптик: Небивала от 10 години насам зима ще вледени Европа

Опашката на урагана „Гонсало“ вече насмете Великобритания, предизвиквайки транспортен хаос.

Предстоящата зима в Европа, включително в европейската част на Русия, ще бъде най-студената в сравнение със зимите през последните 10 години, съобщи директорът на Хидрометеорологическия център на Руската федерация Роман Вилфанд. Смразяващата прогноза дойде на фона на развилнелия се в Западна Европа ураган „Гонсало“ и отрицателните температури в Москва и голяма част от европейската територия на Русия.

Прогнозираните температури ще бъдат близки до средните показатели на последното десетилетие, но времето ще е по-студено в сравнение с 30-годишния период 1961-1990 г.

Синоптиците прогнозират поредици от относително топло и много студено време. Очакват се студени въздушни маси от Европейска Русия към Източна Европа.

„Опашката“ на урагана „Гонсало“ удари Великобритания, преобръщайки коли и забавяйки фериботи. Анулирани бяха 10% от полетите на лондонското летище „Хийтроу“. Железопътният и шосейният трафик пък бяха нарушени поради наложени ограничения на скоростта, предаде ДПА.

Близо 130 полета бяха отменени на лондонското летище „Хийтроу” заради лошите метеорологични условия, съобщава ТАСС. Отмяната на полетите ще засегне въздушните връзки с Франкфурт и Мюнхен, както и с летищата в редица страни от Карибския басейн.

Местната метеорологична служба отчете пориви на вятъра със скорост от до 112 км/ч. Жълт код е обявен за почти цялата страна, жителите са предупредени за силни ветрове.

„Гонсало“ премина вчера покрай Нюфаундленд в Канада и ще продължи да се придвижва бързо на изток. Ураганът ще донесе пороен дъжд и мощни ветрове в Западна Европа, както и обилни снеговалежи в европейските планини.

Но дори още по на юг е възможно да натрупа сняг до 15 см, от Лихтенщайн и Австрия на югоизток до Босна, Сърбия и България.

У нас в следващите дни се очакват интензивни превалявания. От МОСВ обявиха за четвъртък червен код за река Върбица, която може да прелее край Златоград.

Източник: blitz.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Един отговор за “Синоптик: Небивала от 10 години насам зима ще вледени Европа”

  1. Avatar БориславКога says on: 9 февруари 2015 at 23:50

    Кога бе, специалисти, кога. коогаааааа?

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.