Начало » Новини

„Газпром“ спира доставките и за България

Публикувано от:  на април 26, 2022Няма коментари

Руският енергиен гигант „Газпром“ спира доставките на синьото гориво и за България. Това съобщиха от Министерство на енергетиката.

„Газпром“ спира доставките и за България

„Днес, 26 април, в „Булгаргаз“ ЕАД, е получено уведомление, че доставките на природен газ от „Газпром Експорт“ ще бъдат спрени – считано от 27 април 2022 г. Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи“, се казва в официалното съобщение, разпространено от пресцентъра на ведомството.

От Министерството на енерегетиката допълват, че след извършен анализ от страна на държавното дружество „Булгаргаз“ и Българският енергиен холдинг (БЕХ) е установено, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане, не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна.

Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с така създалата се ситуация.

Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България.

„Няма основание за притеснение и няма риск за енергийната сигурност на страната. С тези думи началникът на кабинета на премиера Кирил Петков – Лена Бориславова коментира пред БНР и bTV информацията за спиране на доставките на газ.

По думите ѝ от месеци българското правителство е било готово за подобен сценарий.

„Има подсигурени алтернативни доставки и няма причина за паника“, увери Бориславова.

Премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев са уведомени за ситуацията.

Утре сутрин министърът на енергетиката Александър Николов ще направи изявление във връзка със създалата се ситуация.

По-рано тази вечер полските медии съобщиха, че Москва им спира доставките на синьо гориво. В полското министерство на климата се е събрал кризисен щаб.

На 23 март руският президент Владимир Путин обяви, че страните от Европейския съюз и други държави, които въведоха ограничителни мерки срещу Москва, ще трябва да плащат за руския природен газ в рубли. След като подписа и указ Путин уточни, че ако неприятелските страни откажат плащания в рубли от 1 април, то Русия ще смята това за неизпълнение на задълженията по газовите договори.

Редактор : Надежда Христова
Източник: dir.bg
Забранено е копирането на материала

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

=====


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.