Начало » Новини

Държавата купува „Ремотекс-Раднево“

Публикувано от:  на декември 20, 2013Няма коментари

Държавата купува „Ремотекс-Раднево“Министерството на икономиката и енергетиката и Българският енергиен холдинг водят преговори за придобиване на дружеството „Ремотекс – Раднево“ ЕАД. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след разговор с ръководството на предприятието и работници за тежкото състояние, в което се намира „Ремотекс“ и невъзможността за изплащане на трудовите възнаграждения към работниците и служителите. На срещата присъстваха и министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, председателят на Комисията по труда и социална политика в Народното събрание Корнелия Нинова и синдикални лидери.

„Важна е и цената, на която ще се придобие предприятието „Ремотекс – Раднево“ ЕАД“, подчерта министър Стойнев. Според него държавата не може да купи всяко предприятие, което е в затруднение, но „Ремотекс – Раднево“ ЕАД“ е стратегическо за енергийния сектор у нас. Той увери служителите на завода, че след като дружеството се придобие от държавата, то ще се модернизира, ще се осигури работа на служителите в него и заплатите ще се изплащат регулярно. „Придобиването му от държавата зависи изцяло от провеждането на успешни преговори с неговия собственик след Нова година“, допълни още Стойнев.

В момента в предприятието работят 561 души и задълженията на настоящия собственик за заплати към тях са в размер на 3,5 млн.лв. На 20.11.2013 г. и 21.11.2013 г. държавното дружество „Мини Марица изток“ ЕАД – град Раднево, изплати всичките си задължения към „Ремотекс – Раднево“ ЕАД в размер на 2,5 млн.лв. Въпреки това плащания на трудови задължения към работниците и служителите не бяха извършени.

Придобиването на мажоритарен дял от държавата ще позволи запазване на работните места и регулярно изплащане на заплати. „Ремотекс – Раднево“ ЕАД е едно от най-големите ремонтно възстановителни фирми в страната за ремонт на тежко миннодобивно, транспортно и енергетично оборудване и производство на резервни части.

cross.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.