Начало » Новини

Украински самолети товарят зелени сандъци на летища в София и Бургас

Публикувано от:  на април 29, 2022Няма коментари

По този начин вече трудно може да се скрие фактът, че България открито праща оръжие за Украйна, защото както знаем, украински самолети товарят зелени сандъци на летища в София и Бургас.

Малко преди 22 ч. в четвъртък районът на летище София три камиона с извънгабаритен товар минават по Ботевградско шосе. Час по-късно те са на перона на летището, близо до украинския АН-124. В полунощ камионите качват завития с брезент извънгабаритен товар на борда. Електрокари започват да товарят зелени сандъци на самолета.

Около 7 ч. сутринта в петък, след като беше натоварен, украинския самолет напусна София, за да кацне в Жешов, Полша – летище, което се намира само на 78 км от границата с Украйна.

bTV попита министъра на икономиката Корнелия Нинова възможно ли е да оказваме военна помощ на Украйна през Полша, преди гласуването в парламента. Тя отговори, че не е възможно и това не се прави.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев обяви, че България директно не изпраща оръжия към Украйна. Той обяви още, че не се изнася пряко за Киев и не е възможно това да става зад гърба му.

„Все пак имайте предвид, че в тази комисия, която разрешава търговията, участват военното разузнаване, външното министерство, вътрешно министерство, Министерство на отбраната и накрая Министерство на икономиката. Всички тези служби да не знаят и да се прави нещо нелегално – категорично не“, коментира Нинова.

АН-124

В рамките на 3 дни това е вторият АН-124 у нас. Товарните самолети, кацащи в България в последни дни, са съветско производство на украинската компания „Антонов“. Това е държавна компания за транспорт на свръхтежки товари или военна техника.

Самолетът е с внушителни размери – отстъпва единствено на най-големия товарен самолет в света – АН-225 Мрия, или „мечта“ в превод от украински, който бе разрушен при боевете край Киев.

При проверка на bTV около 17 ч. днес един от двата товарни самолета каца и в Бургас, отново с начална точка летище Жешов, Полша. Летище Жешов се превърна в едно от най-натоварените от началото на войната в Украйна.

Снимка: АН-124, bTV
Източник: dir.bg
Забранено е копирането на материала

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.