Начало » Новини, Финанси

Става интересно: Путин разреши на бизнеса да плаща на чуждестранните кредитори в рубли

Публикувано от:  на март 6, 2022Няма коментари

Путин въведе специална процедура за плащания на кредитори от държави, наложили санкции срещу Русия. Руският бизнес ще може да плаща такива дългове в рубли. Така властите се опитват да избегнат неизпълнение на облигации, които Роснефт, Газпром и други компании скоро ще трябва да изплатят, съобщава forbes.ru, цитирайки Bloomberg.

Путин разреши на бизнеса да плаща на чуждестранните кредитори в рублиПутин разреши на бизнеса да плаща на чуждестранните кредитори в рубли

 

Президентът Владимир Путин подписа указ за временната процедура за изпълнение на задълженията към кредитори от „неприятелски“ държави, тоест държави, наложили санкции срещу Русия. Документът е публикуван на сайта на Кремъл.

Според него руските физически и юридически лица, самата държава, нейните региони и общини, които имат валутни задължения към чуждестранни кредитори, ще могат да ги плащат в рубли. За да направи това, длъжникът може да поиска от руска банка да създаде специална рублова сметка „C“ на името на чужд кредитор и да преведе плащанията към нея в еквивалент в рубли по курса на Централната банка на датата на плащането.

–––-

Кратък коментар на тази новина. Това е икономическа новина, но какво означава тя, „преведена” на обикновен език?

Това означава, че ако в Русия фирми, частни лица или самата държава, общини трябва да връщат пари, включително по заеми, облигации на чужди държави, то те могат да ги върнат вместо в долари или в евро, в рубли. За тази цел те трябва да направят специална сметка в банката, по която да внесат парите. Заигравката е, че кредитополучателите няма да могат да изтеглят парите, защото са наложили санкции на Русия. Още повече и тези санкции включват и изключване на почти всички банки на Русия от международната система за плащане СУИФТ. Но както се казва в случая: проблемът си е техен. Просто руснаците са направили всичко, каквото могат: погасили са заема, а как те ще го приберат.. те да му мислят. А в този случай са още по-прекарани, защото ако рублата девалвира, то и парите, които ще получат ще стават по-малко.

А като говорим за пари, нека не забравяме, че тепърва ще става по-интересно, защото Русия се кани да въведе плащане в рубли на своя газ и петрол. А това означава, че доларът и еврото ще отслабват все повече.

Така, че наистина става интересно, след като Путин разреши на бизнеса да плаща на чуждестранните кредитори в рубли.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.