Начало » Любопитно, Свят

Forbes: Приложенията на Facebook тайно следят потребителите по необичаен начин

Публикувано от:  на октомври 30, 2021Няма коментари

Приложенията на Facebook, включително Instagram и WhatsApp, отново бяха уловени да събират тайно поверителни потребителски данни с помощта на необикновен метод, съобщава Forbes. Отбелязва се, че няма начин да се избегне това наблюдение, освен да се премахнат приложенията на компанията.

Приложенията на Facebook тайно следят потребителите с помощта на акселерометъра

 

По-рано бе съобщено, че Facebook все още събира данни за местоположение от потребители на iPhone, използвайки IP адреса, дори когато съответните настройки са изключени. В същото време от компанията не отричат действията си, но отказват да обяснят защо следенето на хора продължава без тяхното съгласие.

Сега експертите по сигурността установиха, че приложенията на Facebook, включително WhatsApp, използват акселерометъра в смартфона (устройство, използвано като сензор за промяна на позицията на устройство в пространството), за да проследяват движенията, действията, поведението и дори здравето на потребителя по всяко време на деня. Освен това тези данни помагат да се определи с кого човек се вижда лично или просто е наблизо.

„Най-големият проблем тук е липсата на прозрачност. Не сте предупредени, че тези данни се проследяват, няма настройки за активиране или деактивиране на проследяването; всъщност изглежда няма начин да деактивирате тази функция и да спрете Facebook“, съобщава Forbes.

Изследователите Талал Хадж Бакри и Томи Миск предупреждават, че Facebook, Instagram и WhatsApp постоянно четат данни от акселерометъра и дори с деактивирана геопозиция на потребителя, те могат да определят кой човек е близо до вас и дори как се чувства. Вече няма никакъв шанс за поверителност в ерата на високите технологии, създадени от корпорациите.

„Приложенията могат да открият сърдечната честота на потребителя, движението и дори точното местоположение. <…> Ако сте в автобус и друг пътник сподели точното си местоположение с програмите на Facebook, тогава Facebook може лесно да определи, че сте на същото място като този пътник “, казват изследователите.

Статията във Forbes може да прочетете тук.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.