Начало » Любопитно

Система за ранно предупреждаване за опасност от цунами в Черно море

Публикувано от:  на юни 3, 2013Няма коментари

Цунами в Черно мореВ рамките на месец в България и Румъния трябва да заработи система за ранно предупреждаване за опасност от цунами в Черно море. Това съобщи във Варна доц. д-р Орлин Димитров от Института по Океанология към БАН. Технологията за оповестяване на приближаващо цунами е изключително модерна и отговаря на всички технологични стандарти, посочи той.

Системата включва седем станции, разположени по българското крайбрежие – две от тях са на морското дъно, а останалите са по Северното Черноморие, защото там са земетръсните зони.

Информацията за приближаваща опасност и разрушителни земетресения ще бъде получавана от две дънни станции, разположени в българската акватория на Черно море, три в румънския сектор, както и пет станции – в Дуранкулак, Шабла, Балчик и Каварна и няколко в Румъния. Те ще регистрират трусовете с магнитуд от четвърта степен нагоре, а комплексният анализ на ситуацията ще бъде основание да се направи извод дали ще има цунами и с каква сила ще бъде то. В случай на опасност, има разработени варианти при какви параметри на вълната трябва да действат нашите специализирани институции със защита на населението и инфраструктурата.

Финансирането на система за ранно предупреждаване за опасност от цунами в Черно море е на стойност 6 милиона евро и е осигурено по програмата за трансгранично сътрудничество на Европейския съюз.

cross.bg


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.