Начало » Свят

Руската подводница „Ростов на Дон“ влезе в Черно море, съпровождана от турски бойни кораби

Публикувано от:  на декември 15, 2015Няма коментари

Руската подводница "Ростов на Дон" – Б-237 преминава Истанбул за да навлезе в Черно море, съпровождана от турски бойни кораби

Руската подводница „Ростов на Дон“ – Б-237 преминава Истанбул за да навлезе в Черно море, съпровождана от турски бойни кораби

Руската подводница „Ростов на Дон“ влезе в Черно море, съпровождана от турски бойни кораби, предават информационните агенции. Тя е втората подводница от проекта 06363 и е предназначена за флота на Черно море. Построена в е корабостроителницата в Санкт Петербург, на 26 юни 2014 г. е пусната е на вода.

Руската подводница „Ростов на Дон“ – Б-237 е със дизел-електрическа система за задвижване и на практика е една от най-тихите подводници и не може да бъде засечена.

Тя е преминала прехода от Кронщад до Северния флот за да бъдат извършени последните изпитания и стрелб. От подводно положение на 2 октомври е извършила стрелби с противокорабни ракети „Калибр-ПЛ” по земен полигон.

След това на 4 ноември тя е поела курс на плаване за да навлезе в Черно море, като обиколи Европа от Запад. Няма данни кога и как е преминала Гибралтар, но преминава Ламаш на 13 ноември в надводно положение.

За първи път в историята на руския флот, на 8 декември „Ростов на Дон“ произвежда подводни стрелби с четири ракети „Калибр-ПЛ“, като обстрелва терористите от ИДИЛ в Сирия.

При своето преминаване на проливите за да навлизе в Черно море, „Ростов на Дон“ е бил съпровождан от руския спасителен буксир СБ-36. Но освен него, както споменахме, при преминаването тя е била съпровождана и от турски бойни кораби. Катерът на бреговата охрана TSCG 90 и големия стражеви катер P 1200Tuzla са я придружавали. Несъмнено през това време турските кораби са имали възможност да разузнават руската подводница и да записват нейните акустични данни, които след това ще бъдат споделени с натовските съюзници.


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.