Начало » Новини

Русия предупреди, че ще реагира ако САЩ разположат ракети в Азиатско-Тихоокеанския регион

Публикувано от:  на март 12, 2021Няма коментари

Днес Русия предупреди, че ще реагира ако САЩ разположат ракети в Азиатско-Тихоокеанския регион. Руското МВнР изтъква, че такава стъпка ще има крайно дестабилизиращ ефект от гледище на международната и регионалната сигурност.

Русия ще реагира и ще вземе мерки с цел да гарантира националната си сигурност, ако САЩ разположат ракети със среден и малък обсег в Азиатско-Тихоокеанския регион (АТР). Това заяви днес на брифинг говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, предаде ТАСС.

Захарова коментира публикация в японски медии, според които Токио и Вашингтон смятат да обсъдят перспективите за разполагане в Япония на американски ракети със среден обсег и наземно базиране, забранени доскоро според договора за ракетите със среден и малък обсег.

Мария Захарова

„Разполагането на американски ракети със среден и малък обсег в каквато и да било комплектовка в различни региони от света, включително АТР, би имало крайно дестабилизиращ ефект от гледище на международната и регионалната сигурност. Това би провокирало нов етап от оръжейната надпревара с непредсказуеми последици. Подобно развитие на събитията явно никак няма да укрепи нито сигурността на САЩ, нито още по-малко на съюзниците им. При това появата на допълнителни ракетни заплахи безспорно ще предизвика реакция от наша страна“, каза Захарова.

Японският министър-председател Йошихиде Суга планира да посети САЩ през април, което ще го направи първия чуждестранен лидер, срещнал се лично с американския президент Джо Байдън в Белия дом, съобщи днес японското правителство, цитирано от Франс прес и ДПА.

Ако обстоятелствата не се променят, премиерът Суга ще посети САЩ през първата половина на април, заяви на пресконференция говорителят на японското правителство Кацунобу Като.

Срещата Суга-Байдън ще се проведе на фона на растящо влияние на Китай в Индийско-тихоокеанския регион.

Предстои да видим дали САЩ ще вземе предвид предупреждението на Русия, че ще реагира ако САЩ разположат ракети в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.