Начало » Новини

България сред първите държави под ракетния чадър на Европа

Публикувано от:  на февруари 23, 2014Няма коментари

България сред първите държави под ракетния чадър на ЕвропаБългария е сред първите държави, които попадат под ракетния чадър на Европа. Екип на bTV присъства на пребазиране на първия кораб-разрушител от Противоракетната отбрана на Европа в Испания. В бъдеще четири такива кораба ще пазят европейския континент.

Корабът е създаден така, че да отговаря на много задачи, а екипажът е трениран за това. Мисията е възложена през 2009 г. от президента да се работи с НАТО и европейските партньори.

В проекта са инвестирани 36 млн. долара да се оборудва кораба, 7 месеца са били нужни да инсталират софтуерът и хардуерът и една година да се обучи екипажът, разказва капитанът.

„Беше изчислено, че четири кораба са оптималното, за да подпомагаме НАТО. Рота е отличен избор – имаме 60 години история на съвместна работа с Испания, но пристанището в Рота ни представя най-добрата възможност и гъвкавост да оперираме срещу ракети с малък и среден обсег“, обясни пред bTV капитанът на кораба „Доналд Кук“ командир Скот Джоунс.

Досега с антиракетите, с които корабът е въоръжен, са проведени 19 опита, от които 16 успешни. Те са проектирани да противодействат на ракети с малък и среден обсег.

Командир Чарлз Хемптън от военноморските сили на САЩ определи като „липса на познания“ предположението, че тази противоракетна отбрана е насочена срещу Русия. „Има достатъчно изявления, че противоракетната отбрана по никакъв начин не засяга стратегически възможности на Русия. По-нататък би следвало да се обърнете към по- високопоставени политически представители за коментар на този въпрос“, допълни командирът.

Източник: cross.bg


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.