Начало » Новини

Българи-мохамедани: БАН да реагира на фалшифицирането на българската история

Публикувано от:  на октомври 28, 2013Няма коментари

Българи-мохамедани: БАН да реагира на фалшифицирането на българската история„Призоваваме учените от съответните звена на Българската академия на науките (БАН) да следят и да реагират по съответния начин в зависимост от своята квалификация на публикациите у нас и в чужбина, които фалшифицират българската история“. Това се казва в декларация на организацията на обединените българи-мохамедани и християни Дружба „Родина“ до председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров, която беше оповестена днес от акад. Георги Марков.

„Поводът за декларацията са многогодишните опити на отделни лица и организации да омаловажават определени български приноси, да преиначават исторически факти и да вменяват колективна вина, като например за неспасяване на евреите в Македония и Егейска Тракия, осъществяването на т.нар. „възродителен процес“ и други“, посочи акад. Марков.

„В структурите на БАН работят доста на брой специалисти в различни области, но сред тях се наблюдава определена апатия към манипулирането на исторически факти“, се посочва в декларацията. Обясненията варират от ниско заплащане до желание за установяване на добри научни връзки със съседните държави, за да се осигури достъп до архиви. Не става въпрос за ограничаване на академичната свобода, а за насочване на част от времето за научни занимания в сферата на тези фалшификации, обясняват авторите на декларацията.

„От Дружба „Родина“ настояват на спорните исторически въпроси да се дава подобаваща гласност чрез публикации в научната периодика, семинари, организиране на тематични телевизионни и радиопредавания. Организацията предлага в специфични случаи публикациите да имат англоезични варианти, защото често манипулираните факти от българската история се поместват в чуждоезични издания.

cross.bg


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.