Начало » Свят

Русия официално призова САЩ „да прекратят безразсъдното дрънкане на оръжие”

Публикувано от:  на февруари 11, 2021Няма коментари

Руското посолство във Вашингтон официално призова САЩ „да прекратят безразсъдното дрънкане на оръжие”. Призивът е отправен на страницата на посолството в Туитър, информира ТАСС.

Още в изявлението се казва: „Призоваваме въоръжените сили на САЩ да прекратят безразсъдното дрънкане на оръжие и да се заемат със своите собствени работи в териториалните води на Съединените щати. Мирът и сигурността в Черно море не се нуждаят от чужда намеса.

Изглежда Шести флот (на въоръжените сили на САЩ) няма търпение да намери враг в Черно море. Той отчаяно търси предлог – сега открито, под прикритието на военни учения – за засилване на присъствието си в региона”.

Американски ескадрен миноносец „Доналд Кук”. Снимка: Уикипедия

Американски ескадрен миноносец „Доналд Кук”. Снимка: Уикипедия

 

Руското външно министерство нееднократно е отбелязвало, че военното присъствие в акваторията на Черно море на кораби на държави, намиращи се извън пределите на региона, не допринася за укрепването на стабилността. САЩ настояват, че действат в рамките на Конвенцията от Монтрьо, регулираща преминаването на военни кораби през проливите Босфора и Дарданелите, а самите учения преминават в международни води, отбелязва ТАСС.

Преди това пресслужбата на Шести флот съобщи, че кораби на военноморските сили на САЩ и Турция при поддръжка от два турски изтребителя Ф-16 са провели във вторник съвместни учения в Черно море, предвиждащи издирване и откриване на подводница на условен противник. В тях са участвали американските ескадрени миноносци „Портър” и „Доналд Кук”, морски патрулен самолет „Посейдон”, турските фрегати „Оручреис” и „Тургутреис”, два изтребителя Ф-16 и разузнавателен самолет.

А ние припомняме, че Русия вече предупреди американците, след като преди дни руски самолет Су-24 прелетя на метри от американски кораб в Черно море.

Вижте още веднъж на видео, заснето от моряците на „Доналд Кук” и пуснато в Twitter как Су-24 прелита само на метри от американският ескадрен миноносец „Доналд Кук”:

Източник: Дир.бг


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.