Начало » Любопитно

Десет начина да спестите от сметките си за ток

Публикувано от:  на юли 13, 2016 Няма коментари

Десет начина да спестите от сметките си за ток

Десет начина да спестите от сметките си за ток

Колкото и да икономисваме, сметките за ток винаги ни изненадват неприятно.  Какво да кажем, те ли са по-високи, ние ли получаваме малко пари, това е вечната дилема.

Но за много хора съществуват начини, които позволяват за заплащат по-малко за едно разумно и премерено потребление на електроенергия. Ще си позволим да ви разкрием десет прости съвета, а останалото зависи от вас…

  1. Знаем, че струва скъпо , но се прави един път и след това му разчитате с години – проверявал ли е професионален електротехник цялата ви мрежа? Няма да е лошо специалист да погледне всичко, да сметне натоварванията, да подмени кабели и контакти, всичко необходимо. Много от българските домове карат с електрическа инсталация, която не си помни годините, вероятно с поне 40-50 годишна история. Дали това е най-доброто за вашата сметка?
  2. Ако сте подменили мрежата, няма да е лошо да помислите и за уреди, които ви вършат работа и имат употреба в домакинството ви. Идеята за икономични и полезни енергийни класове не е само една илюзия, която да продава в повече и с по-висока цена.
  3. Опитвате ли се да разберете колко ви харчи бойлера? Трудно можете да разберете, докато не се сдобиете със соларен панел, който да ви осигурява топла вода на ниска цена. Енергията на слънцето е все още без пари, нали?
  4. Ако се отоплявате с климатици, нали не сте купили първите „най-евтини от онази промоция”? Климатизирането на един апартамент изисква прецизност при подбора, както и при монтирането на климатика и използването му. Не се доверявайте на самоуки майстори.
  5. Изрядни ли сте в плащането на сметките? Ако си позволявате „да провлачите крак”, често сметките ви излизат солени заради лихвите и таксите за включване, да не говорим за досадните разправии. Лесно можете да вземете пари в заем онлайн и бързо да си решите проблема.
  6. Имате ли ясна идея какво е – топло, хладно и светло? Не винаги през зимата е хубаво да държите летни температури у дома, през лятото не превръщайте в хладилник и не е необходимо да светят всички лампи навсякъде. Просто е!
  7. STANDBY режимите на телевизора, компютъра и безброй устройства. Струва ли си да сте мързеливи и да поддържате устройството ви под напрежение, само и само заради удобството от едно малко копче да грейне всичко?
  8. Готвите ли в най-голямата тава, само и само за да можете да хвърлите неизяденото? Бъдете разумни, по-лесно се готви за точен брой хора, по-вкусно и прясно е и няма нужда са се пилее ток и храна.
  9. Сменили ли сте дограмата и имате ли изолация? Ако нямате и живеете в панелен блок, то каквото и да направите, вие топлите и охлаждате около блока, а не вътре в апартамента. Вземете мерки.
  10. Имате ли навика вечно да държите телефона или таблета на захранване от контакта? Да ви напомняме ли, че пасивното им потребление води до прилични по размер суми, които вие заплащате, без да сте имали реална полза.

Колкото и да е голяма сметката, струва си да я заплатите, без енергия няма как да живеете в съвремието. Удобство, което си струва парите.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.