Начало » Свят

Случаят “Бана Алабед” или как се прави пропаганда

Публикувано от:  на декември 19, 2016 Няма коментари

Бана Алабед (Bana Alabed)

Бана Алабед (Bana Alabed)

Думата пропаганда стана доста изтъркана, старомодна. По-правилно е да се използват думите “маркетинг”, “пласмент” и т.н. За войната в Сирия някой ден в бъдеще ще започнат да се издават учебници и да се пишат сатирични произведения.

Случаят “Бана Алабед” (Bana Alabed), 7-годишното момиченце, което уж туитва от Източен Алепо е един от най-забавните и тъжните маркетингови продукти, които САЩ и Великобритания се опитват да ни пробутат. С евтина горчица, пържени картофки и изветряла Кока-Кола.

Акаунтът й в туитър е регистриран във Великобритания и толкова е очевадно, че това е британски продукт, че дори да се надрусаш като Компира от “Трейнспотинг” пак ще забележиш.

Бана Алабед била фенка на Манчестър Юнайтед

Бана Алабед била фенка на Манчестър Юнайтед

Видите ли, Бана е седемгодишна в Източен Алепо, но е фенка на МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД! “Давайте Ман Юнайтед, бийте за да забравя бомбадировките” пише тя в Туитър. Очаквам някой ден да се изпусне и да каже, че не е пила будвайзер отдавна и че й липсват пъбовете в И.Алепо, в които е гледала Уейн Рууни и Маруан Фелаини.

Освен това чете и Хари Потър на британката Роулинг. Йей! Аз не знам да са го превеждали или издавали в Сирия, може би си е свалила пиратско копие от интернет. Роулинг даже й прати оригинално копие! Но това не е всичко! Майка й е забрадена като фритюрник, но пък момиченцето й следва в туитър Алиса Милано, Хилари Клинтън, рапъра will I am, бикинената кифла Динайс Ричардс и подобни, като разбира се, за да не се усъмни никого, е добавила и няколко всеизвестни опозиционни активисти, плямпащи предимно в Ал-Джазира.

Бана не пише на арабски, само на английски, който го е научила от “майка й”. Един сириец Мейсам почнал да й пише на арабски, представил се е за опозиционер, който е обещал да ги изведе от И.Алепо и им гарантирал сигурност, но очевадно майка й и тя не го знаят, плахите им опити изглеждали като google translate отговори. После го помолили да изтрие туитванията между тях.

Но въпреки всичко виждам, че милиони продължават да се връзват на подобни очевадни ПиАр провали, леят сълзи и сополи по сирийската Анe Франк. Не само това, ами и валят туитове с очевадни актьори, като оня чернокож “журналист”, също предаващ от Алепо, защото както повеляват последните тенденции на Холивуд, винаги трябва да има чернокож във филма.

Но накрая дошъл Спайдърман и спасил всички.

Автор: Daher Lammoth

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.