Начало » Любопитно

Видове плугове за обработване на земя

Публикувано от:  на юли 22, 2016 Няма коментари

Навесен плуг, с който се извършва основна обработка на почвата - оран.

Навесен плуг, с който се извършва основна обработка на почвата – оран.

Плугът е помощно съоръжение, което намира приложение в земеделието за базова обработката на почвата преди сеитба. Навремето в България споменатия земеделски инструмент се е наричал рало и е бил изработен от дърво с метална приставка за по-лесно обработване на почвата.

Действието на плуга е да направи почвата рохкава и мека, чрез преобръщане на горния й пласт. По този начин последващата сеитба е по-успешна и хранителните вещества по-лесно се усвояват от корените на земеделските култури.

Тук ще ви представим известните видове плугове, които се използват за базова обработка на почвата. Обработката по-известна като оран се осъществява с плугове с различен тип конструкция:

Плугове с отметателна дъска

Това са обикновени видове плугове, които влизат най-често в употреба. Те се характеризират с обръщане на почвата само надясно и общо казано се разделят на три подвида в зависимост от вида на отметателната дъска – цилиндрична, винтова и културна.

Плугът с цилиндричната отметателна дъска е идеален за леки и почви, които са разработени. Този плуг разрохква идеално горния слой на почвата, но обръщането е слабо. Сравнително рядко се използва този вид инструмент, защото слабото обръщане на горния слой не унищожава чимата, там къде тя е налице.

При плуг с винтова отметателна дъска пласта, който се изорава се обръща на близо 180 градуса, което е много добре, но разтрошаването на почвата е слабо.

Плуг с културна отметателна дъска обикновено се използват с тракторите. С този вид плуг се получава качествена оран на високо ниво, без значение от вида и обработката на почвата.

Обръщателен плуг

Това са вид плугове, които на една обща ос са монтирани две плужни тела. Орането става по совалков метод, като едното тяло обръща почвата наляво, а другото надясно. Плужните тела не орат едновременно, а се редуват, първо едното, после другото. Обръщателните видове плугове са идеални за поливни площи или такива, които са наклонени.

Плуг риголвач

Това е плуг, който може да оре на максимум 70 см дълбочина. Използва се по-масово за засаждане на овощни дървета, други дървета или лозя. Този вид плуг е пригоден за супер мощни трактори. Името на плуга идва от глагола риголване, което означава дълбока оран. С това действие корените на дървото проникват по-бързо и имат добър старт.

За да можете бързо, качествено и най-вече ефективно да обработвате вашите земи, вие ще имате нужда от здрави и надеждни плугове, каквито ще откриете на http://mass.bg/.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.