Начало » Любопитно

Безсмъртието не е мит! Учени откриха същество, което може да живее вечно

Публикувано от:  на декември 11, 2013Няма коментари

Безсмъртието не е мит! Учени откриха същество, което може да живее вечноУчени твърдят, че определен вид сладководен полип е „практически безсмъртен“, а някои видове дори стават по-силни с напредване на възрастта си.

Сладководният полип Хидра Магнипапилата е микроскопично водно животно с тяло, имащо формата на тръбичка, с пипала, уста и лепкаво краче. Може да не става за домашен любимец, който хората да опитомят и прегръщат, но процесът на остаряване почти не засяга този полип. В лабораторни условия рискът от смърт е толкова нисък, че практически този полип е безсмъртен.

„Цялостната картина на лабораторните данни показва, че дори след 1400 години 5% от водните организми при тези непроменени условия все още ще бъдат живи“, казва д-р Оуен Джоунс, цитиран от БГНЕС.

Преди да достигнат до тези изводи, учените наблюдавали стареенето при 46 различни вида, включително бозайници, растения, гъби и водорасли. Докато хората, бозайниците и птиците отслабват с течение на времето, други организми – костенурките и някои видове дървета, стават по-силни.

За много видове смъртността се увеличава с напредване на възрастта – модел, който се вижда при повечето бозайници, включително хората и косатките, както и някои безгръбначни организми като водните бълхи.

Други видове намаляват процента на смъртността като остаряват. Например пустинната костенурка е най-вероятно да загине в ранния етап от живота си. Този вид костенурки може да доживеят до 80 години. Много растителни видове, като бялото мангрово дърво, следват същия модел. Няколко вида, включително рододендрони, гущери и раци, показват малка промяна в смъртността през целия им живот.

В процеса на проучването учените изследвали и плодовитостта при същите 46 вида. Те открили, че между видовете има големи разлики. Плодовитостта при хората например е концентрирана в кратък период от живота им. Някои видове организми обаче, по-специално растенията, стават по-плодовити с напредване на възрастта – например американският столетник в Мексико и Южна Америка.

pik.bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.