Начало » Любопитно

Няколко факта за слънчеви колектори за топла вода

Публикувано от:  на юли 25, 2016 Няма коментари

Плосък слънчев колектор

Плосък слънчев колектор

На днешно време най-екологичният метод за добиване на енергия несъмнено са слънчевите колектори. Макар първоначалната инвестиция да е сравнително висока, ползите са налице, а възвръщаемостта на инвестираните средства е само няколко години.

 Какво правят слънчевите колектори?

Те събират топлината на слънцето, за да я превърнат в енергия, която да затопля водата за ежедневни нужди или която да се използва за отопление.

Ето няколко неща, с които трябва да сте наясно, преди да се сдобиете със соларни панели в къщи.

  1. Винаги проучвайте добре фирмата, която ще наемете за покупка и инсталация на вашите слънчеви колектори. Обръщайте се винаги към професионалисти.
  1. Соларните панели се поставят на покрив, от южната страна. Върху тях не трябва да пада сянка и трябва да са поставени под ъгъл в рамките от 20 до 50 градуса. Има възможност и за инсталация на земята, в случай, че къщата ви е с плосък покрив, но ще ви трябва допълнителна рамка за това. Трябва да се предвиди максимум 5 кв.м. пространство.
  1. Консултирайте се с експерт дали вашият бойлер е подходящ за слънчевите колектори, които искате да сложите. Не всеки тип бойлер може да бъде свързан към подобна система.
  1. Слънчевите колектори са идеални за загряване на водата в басейн. В крайна сметка използването на „стандартна“ енергия за подобен лукс си е чисто разхищение на природни ресурси. Затова, ако разполагате с басейн и искате да го отплявате, обърнете се към слънчевите колектори и екологичната енергия.
  1. От екологична гледна точка с използването на два слънчеви колектора спестявате близо 2 тона въглероден диоксид годишно.
  1. Съществуват два типа слънчеви колектори за топла вода – плоски и вакуумни. Плоските са на по-ниска цена и се инсталират по-лесно на покриви. Соларните панели с вакуумни тръби са на по-високо ниво, по-ефикасни са и са много по-скъпи.
  1. „Слънчевата“ вода може да бъде загрята до 100 градуса – не че ви трябва толкова гореща вода! Имайте предвид, че тази, която е във водопреносната система не надвишава 60 градуса.

Слънчевите колектори са идеален начин за постигане на независимост на адекватна цена. Използването на безплатна слънчева енергия ще промени и вашето отношение към природата и света около вас. Освен независимост ще започнете да уважавате природните ресурси много повече. Затова не губете време, а разгледайте предлаганите вакуумни слънчеви колектори на ЕМДЕ Солар на www.emde-solar.com, където ще откриете подробна информация и характеристики за всеки модел.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Сподели новината в социалните мрежи:
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или коментарът Ви няма да бъде публикуван!

Copyright © 2013 - 2018. Новините в Днес-24. Всички права запазени.
Забранено е публикуването на статии от сайта dnes-24.com в други медии.